На 14 май (четвъртък) тази година имамът на джамията „Ал-Азхар“ в Кайро шейх Ахмед ат-Тайеб, главата на римокатолическата църква папа Франциск и духовни водачи на други религиозни общности отправиха международен призив за всеобща молитва за край на пандемията COVID-19, която обхвана целия свят. Това предадоха водещи световни медии.

Шейх Ахмед ат-Тайеб призова всички вярващи от Кайро „да се помолят на Всемогъщия Аллах да спаси всички хора от това зло и да помогне на учените да успеят да намерят лекарство" срещу новия коронавирус.

Папа Франциск, от своя страна, се помоли „Бог да спре тази трагедия!“, призовавайки религиозните общности към обединение с думите „Нека не се молим едни срещу други, тази срещу онази религиозна традиция, не! Всички сме обединени като човешки същества…"

Всеобщият призив, отправен от имама на „Ал-Азхар“ шейх Ахмед ат-Тайеб и папа Франциск, е поредната съвместна проява на двамата духовни водачи. Припомняме, че през февруари 2019 година двамата религиозни лидери сключиха споразумение за обединение на усилията в борбата срещу тероризма. Това се превърна в една историческа стъпка в развитието на междукултурните и междурелигиозните отношения, имаща за цел да бъде насърчена религиозната търпимост.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: The National


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.