Имамът на „Ал-Азхар“шейх Ахмед ат-Тайеб и папа Франциск подписаха споразумение за толерантност

 

 

По време на 3-дневната официална и първа визита на римокатолическия духовен водач папа Франциск в Обединените арабски емирства беше сключено споразумение за обединение на усилията в борбата срещу тероризма, предадоха арабски медии. 

Папа Франциск и настоящият имам на голямата джамия „Ал-Азхар“ към едноименния университет в Кайро, Египет шейх Ахмед ат-Тайеб подписали споразумението вчера, 4 февруари (понеделник), като целта е да бъде насърчена религиозната търпимост. Тази историческа стъпка в междукултурните и междурелигиозните отношения се състояла непосредствено преди официалната междурелигиозна среща на тема „Братство между хората“ в мемориала „Founder's Memorial“.

По време на срещата си с високопоставения гост от Ватикана имам Ахмед ат-Тайеб призова мюсюлманите в Близкия Изток да „прегръщат“ християнските общности, с които съжителстват, като подчерта, че те не са малцинства, а са равноправни граждани, част от народа – с равни права и отговорности. В своята реч в присъствието на папа Франциск египетският мюсюлмански духовник се обърна и към мюсюлманските общности на Запад. Той ги насърчи към пълноценна интеграция и безкомпромисно спазване на местните закони.

По повод терористичните вълни, на които ставаме свидетели в цял свят, шейх Ат-Тайеб заяви, че тероризмът, във всичките му днешни  проявления, се осъжда остро от всички религии и един истински религиозен човек никога не би пристъпил към терористичен акт. 

Срещата между папа Франциск и имамът на „Ал-Азхар“ е поредната съвместна стъпка на двамата духовни водачи в търсене на диалога и мира между християнството и исляма, както и в борбата срещу тероризма.

Последната им среща беше през октомври 2018 година, когато римокатолическият глава прие великия имам в религиозния дом „Санта Марта“ във Ватикана. Тогава Ат-Тайеб беше в Италия по повод участие в междурелигиозна среща, провела се в Болоня под надслов „Мостове на мира“.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: The National/ AFP 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.