На днешния ден 15 май (петък) за колективни молитви, но при строги противоепидемични мерки, ще бъдат отворени и някои джамии в Малайзия. Разпускането на ограничението за отслужване на колективни мюсюлмански богослужения се отнася за джамиите, намиращи се в т.н. „зелени зони“ с разпространение на коронавируса. То включва възможността да се отслужват колективно празничните петъчни молитви, нощните рамазански молитви тарауих и празничната байрамска молитва.

Промяната беше оповестена официално от кабинета на министър-председателя на Малайзия, като беше уточнено, че колективните молитви ще се изпълняват при конкретни противоепидемични мерки, една от които е  джемаатът да не надвишава 30 човека. Освен това посещаващите джамиите трябва да са на възраст между 15 и 70 години. Храмовете ще бъдат отваряни не по-рано от 1 час преди призива за молитва езан и ще бъдат затваряни веднага след края на молитвата.

От кабинета на министър-председателя на Малайзия призоваха хората на възраст над 70 години, които настояват да се включват в колективните богослужения, да проявят необходимото търпение и да изчакат, докато местните религиозни власти им позволят това.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Reuters


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.