НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ХЕЛЯЛ ПРОДУКТИТЕ

Какво е Хелял?

Хелял е арабска дума, означаваща "законно" или "допустимо". Антоним на хелял е харам, което означава "незаконно" или "забранено". Когато става въпрос за храна и хранителни продукти, хелял е хранителен стандарт за всички мюсюлмани. Всички чисти неща и чисти храни се смятат за хелял със следните изключения:

- Свиня/свинско месо и неговите субпродукти.

- Животните, които неправилно са заклани или умрели преди клането.

- Животни, заклани в името на някой друг, освен Аллах (Бог).

- Алкохол и упойващи вещества.

- Месоядни животни, хищни птици и влечуги.

- Кръв и вторични кръвни продукти.

- Храните, замърсени с някой от горепосочените продукти.

Въпреки че много неща са ясни като хелял или харам, има други, които не са ясни. Тези елементи се считат за съмнителни или за подозрителни, и е необходима повече информация, за да се определят дали са  хелял или харам. Такива позиции често са наричани „муштебихат”, което означава "съмнителни". Храните, съдържащи съставки като желатин, ензими, емулгатори, аминокиселини и др., се смятат за проблематични, съмнителни, тъй като често произхода на тези съставки е неясен или неизвестен.

Какво е хелял сертифициране?

Хелял сертифицирането е процес на квалифициране на независима организация от трета страна да контролира производството на консумативи, удостоверяващ, че те са произведени в съответствие със стандарти, производство, подготовка и съставки по хелял начин. След успешното приемане и изпълнение на хелял процедурите в производствения процес надзорната трета страна издава хелял сертификат на производителя, удостоверяващ че продукта е хелял, което изисква храните освен да покриват религиозните изисквания и да са здравословни и чисти.

Защо ни е необходимо хелял сертифициране?

Хелял сертифицирането се изисква за удостоверяване на дадена храна и консумативи, че са приемливи за потребителите. Потенциалната потребителска маса на хелял храни и услуги включва над 1,5 милиарда мюсюлмани в света и много милиони други, които избират да се хранят с хелял продукти, които са полезни за здравето, приготвени в хигиенни среди и не съдържат вредни химикали.

Къде могат да се намерят хелял сертифицирани продукти и съставки?

Хелял сертифицирани продукти могат да бъдат открити на много места. При производството на хелял продукти най-добре е да използвате хелял сертифицирани съставки. Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България може да ви помогне да намерите източници на хелял сертифицирани съставки.

Какъв пазарът за хелял сертифицирани продукти?

Пазарът за хелял сертифицирани продукти е огромен и бързо нараства, тъй като потенциално включва над 1,5 милиарда мюсюлмани по целия свят. Нека не забравяме, че има над 20 милиона мюсюлмани в Европа, толкова в Американския континент, над 300 милиона в Африка, над 200 милиона в Близкия Изток и над 800 милиона в Азия.

В последно време расте и броят на немюсюлманите, които са избрали да ядат хелял сертифицирани продукти, защото те са чисти и произведени по един хуманен начин по отношение на закланите животни.

Кашер продуктите хелял ли са?

Както вече посочихме в исляма хелял означава "законно" или "разрешено".

Когато става въпрос за месо и птици, мюсюлманите използват термина „зебх” (ислямско клане) за хелял животно, заклано от мюсюлманите в определения ислямски начин. (Месо от животни, коит са харам, не стават хелял, дори ако те са заклани по определения ислямския начин.)

Обратно, кашер е термин, подобно на значението на хелял, но има много разлики. Някои от различията са изброени по-долу:

-           Ислямът забранява всички упойващи средства, включително алкохол, ликьор и вино, докато юдеизма разрешава алкохола. Оттук кашерните храни могат да съдържат алкохол. А те се считат за харам в исляма.

-           Желатинът от много евреи се счита за кашерна, независимо от източника си на произход. Докато за мюсюлманите, ако желатинът се приготвя от свине, той е харам. Дори ако се приготвя от крави, които не са заклани по ислямските норми, много учени смятат този желатин за харам.

-           На практика кашер не изисква евреите да произнасят името на Бога по време на клане, но при мюсюлманите трябва да се произнася името на Аллах при клането на всички животни.

Има и други разлики между хелял и кашер, които правят някои кашерни продукти харам или съмнителни по отношение на мюсюлманското потребление.

Тези различия могат да изглеждат незначителни за някои хора. Поради това могат да извършат действия, които могат да са харам, а това е много тежко престъпление според исляма. Консумацията на алкохол или свинско месо е явно нарушение на заповедите на Аллах и не бива да бъде пренебрегвано. Произнасянето на името на Аллах по време на клане е акт на поклонение и послушание пред Господаря на световете. Освен това произнасянето на Аллаховото име има ключово значение за много благословии и възнаграждения.

Какво е ислямското виждане при определяне на хелял и харам?

Списъци с продукти, които са хелял и харам, се появили поради загрижеността на мюсюлманите по отношение на качеството на храните, които се предлагат на пазара. Просветени в религията си и съвременните науки мюсюлмани решили да проучат различни продукти и съставки, за да дадат указания на други мюсюлмани за тяхното състояние. Списъците с хелял и харам продуктите служат на целите на обучението на мюсюлманските потребители относно консумирането на хранителни съставки и продукти. Също така тези списъци, които разглеждат съставките, са полезни в разбирането на етикетите на продуктите, както и получаването на информация за извършване на хелял избор.

От друга страна тези списъци със специфични продукти са полезни и заради това, че състоянието на продуктите може да се промени по всяко време и това може да доведе до консумация на забранени от исляма продукти. Това е така, защото хелял храните на Международната организация по хелял продукти предлага хелял услуги за сертифициране на хранителните доставчици. Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България контролира производствените обстоятелства като мюсюлмански одитори разглеждат и одобряват съставките, за да се гарантира, че даден продукт е хелял. Когато даденият продукт е одобрен, Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България позволява на продукта да носи обозначението хелял и съответния символ върху опаковката му. Това е най-сигурният начин да се знае дали въпросният продукт хелял или не.

Какви опасения имаме?

-           Относно източника на месо.

-           Използване на харам и/или съмнителни съставки.

-           Използването на общи скари, пещи, печки и др. за свинско месо и други продукти.

-           Наличие на алкохол в рамките на предприятието.

-           Замърсяване от сервитьори, готвачи, докосвайки харам и хелял храни в същото време.

Необходими документи:

1. Писмо - заявление подадено от съответната страна.
2. Да се представи лиценз на фирмата по установените държавни стандарти.
3. Сертификати за качество и анализ на използваните базисни суровини и материали в производствения процес.
4. Документи за произход на суровините, съдържащи животински продукти.
5. Сертификат „Хелял”, който да принадлежи на фирмата доставчик на суровините от т.4.
6. Фирмата се задължава да спазва хелял изискванията с договор .

Контакти на комисията по издаване на сертификат "Хелял"

Адрес: 1000 София ул. Братя Миладинови №27
Електронна поща: certificate@grandmufti.bg

Фирмите с временни сертификати са: 

Име на фирма Адрес Продукт Предназначение Валидност на Сертификата
1 Корте Дилето ЕООД гр.София Веган бонбони външен-вътрешен пазар 15/8/2024
2 Кармела 2000 ООД гр.Велико Търново Вафли,бисквити и кекс външен-вътрешен пазар 1/7/2024
3 Захарни иделия Варна (Свеет +) гр.Балчик,гр.В.Търново и гр.Пловдив Вафли и бисквити външен-вътрешен пазар 1/10/2024
4 Захар ЕАД гр.Горна Оряховица Бяла кристална захар външен-вътрешен пазар 4/7/2024
5 Победа АД гр.Бургас Вафли външен-вътрешен пазар 6/2/2025
6 Кредо-Престиж 96 ООД гр.Велико Търново Вафли външен-вътрешен пазар 15/1/2025
7 Алкао ЕООД гр.Първомай Какао външен-вътрешен пазар 24/9/2024
8 Ови и Сари ЕООД с.Войводиново,обл.Пловдив Торти и сладкиши външен-вътрешен пазар 6/2/2025
9 Меджик флейм ЕООД с.Карапелит обл.Добрич Рафинирани масла външен-вътрешен пазар 23/1/2025
10 Кронос АД гр.Сливен Сушени плодове и ядки външен-вътрешен пазар 9/12/2024
11 Корона М ЕООД гр.Стара Загора Печени и карамелизирани ядки,шоко дражета външен-вътрешен пазар 6/2/2024
12 Сани-Конс Тодорови с-ие СД гр.Перник Царевични пръчици външен-вътрешен пазар 21/10/2024
13 Мандра Ситово с.Ситово обл.Силистра Кашкавал от краве мляко,Айран,Бяло саламурено сирене от краве мляко външен-вътрешен пазар 25/11/2024
14 Ово-Бул ЕООД гр.Искър Пастьоризирани яйчни продукти външен-вътрешен пазар 7/11/2024
15 Деари Фууд България АД гр.Севлиево Български кашкавал ор краве мляко,Извара,прясно мляко и кисело мляко външен-вътрешен пазар 15/12/2024
16 Фин Фууд ЕООД гр.Пловдив Баница със сирене,кайма и тиква външен-вътрешен пазар 16/11/2023
17 Фикосота Фууд Еад гр.Шумен Бисквити и сухи сладкарски изделия външен-вътрешен пазар 27/12/2024
18 Първи Май АД гр.Силистра Зърнени и маслодайни семена и храни външен-вътрешен пазар 6/11/2024
19 Ет Здравко Георгиев (Перун) гр.Перник Сухи пасти,масленки,рула,курабии,соленки и меденки външен-вътрешен пазар 17/5/2024
20 Бревис ООД гр.Дулово Сурово белено слънчогледово семе,сурово тиквено семе външен-вътрешен пазар 17/8/2024
21 Ем Джей Дериз гр.Карлово Краве сирене,овче сирене,козе сирене,биволско сирене,кашкавал и масло външен-вътрешен пазар 16/2/2025
22 Крум Геров ТМ ЕООД гр.Гоце Делчев Хляб и хлебни изделия външен-вътрешен пазар 2/5/2024
23 Дафлорн ООД гр.София Пробиотични храни и капсули външен-вътрешен пазар 17/5/2024
24 Номан Алджунейди Къмпани ЕООД с.Желязно обл.Пловдив Кашкавал,сирене,извара и лабне външен-вътрешен пазар 15/5/2024
25 Гудмилс България ЕООД гр.София Пшенично брашно външен-вътрешен пазар 6/2/2025
26 Клас Олио ООД с.Карапелит обл.Добрич Олио външен-вътрешен пазар 18/10/2024
27 Булком Видин ЕООД гр.Кула,обл.Видин Растителни и животински масла външен-вътрешен пазар 19/6/2024
28 Конпакс ЕООД гр.Раковски Конфитюр,мармалад и сладка външен-вътрешен пазар 17/7/2024
29 Куминиано Фрут ЕООД с.Катуница обл.Пловдив Консервиране на череши външен-вътрешен пазар 19/10/2024
30 Павлови Фууд Индъстрийс ООД гр.Добрич Етерични масла външен-вътрешен пазар 18/12/2024
31 Фитспо Нутришън ООД гр.Ямбол Протеинови барове външен-вътрешен пазар 7/6/2024
32 Джем и Джем ООД гр.Пловдив Конфитюри външен-вътрешен пазар 13/1/2025
33 Кричим Фрукт ЕООД гр.Кричим,обл.Пловдив Конфитюри външен-вътрешен пазар 13/9/2024
34 НЕОХИМ АД гр.Димитровград АМОНИЕВ ХИДРОГЕН КАРБОНАТ (БИКАРБОНАТ) - НАБУХВАТЕЛ, С АНТИСБИВАЩА ДОБАВКА външен-вътрешен пазар 8/8/2024
35 Вас Милк ЕООД гр.Пловдив Сирене външен-вътрешен пазар 19/10/2024
36 Лодис инвест (Лакрима) гр.Пазарджик Сирена и Кашкавал външен-вътрешен пазар 2/7/2024
37 Сердика Добрич АД гр.Добрич Сирене и кашкавал(краве и овче) външен-вътрешен пазар 31/10/2024
38 Млекопреработвателно предприятие с.Върбина С.Върбина обл.Смолян Кашкавал от краве мляко,масло,извара външен-вътрешен пазар 16/5/2024
39 Ивена 2008 ЕООД с.Дъбница обл.Благоевград Кашкавал и сирене външен-вътрешен пазар 15/5/2024
40 Милки Груп Био ЕАД гр.Хасково Айран,кисело мляко(овче,краве и биволско)сирене и кашкавал външен-вътрешен пазар 20/10/2024
41 ЕККО-ф АД с.Карабунар и гр.София Кисело мляко,сирене и кашкавал външен-вътрешен пазар 18/2/2025
42 Ваком МП ООД гр.Шумен Сирена и Кашкавал външен-вътрешен пазар 1/10/2024
43 Калина ООД гр.Сливен Пълнени чушки и маслини външен-вътрешен пазар 22/11/2024
44 Оберьостерайхише Биодизел България ЕООД гр.Русе Биодизел и фармацевтичен глицерин външен-вътрешен пазар 23/1/2025
45 Тити ойл ЕООД с.Главиница,обл.Пазарджик Рафинирано слънчогледово олио външен-вътрешен пазар 10/11/2024
46 Къпфи ООД гр.Пловдив Ядливи чаши външен-вътрешен пазар 24/9/2024
47 Балкан Агрикалчарал гр.Пазарджик Пресовани домати външен-вътрешен пазар Реколта 2023г
48 ТЕДА ПАК ЕАД гр.Ботевград производство на опаковки от пластмаса за хранително вкусовата промишленост външен-вътрешен пазар 4/12/2024
49 СЪНСИЙДС ООД гр.Видин Слънчогледови семки външен-вътрешен пазар 26/11/2024
50 Бор-Чвор ЕООД с.Дълбок Извор обл.Пловдив Краве кисело мляко,Биволско кисело мляко,овче кисело мляко,кашкавал и сирене външен-вътрешен пазар 22/11/2024
51 ДИАВЕНА ООД гр.Шумен ПРОИЗВОДСТВО, ПРЕРАБОТКА И КОНСЕРВИРАНЕ НА РИБА външен-вътрешен пазар 22/10/2024
52 Родопея-Белев ЕООД гр.Смолян Кашкавал,сирене,извара,кисело мляко и масло външен-вътрешен пазар 31/1/2025
53 Кланица Меркез ЕООД гр.Гоце Делчев Хелял клане на ЕРД и ДРД външен-вътрешен пазар 17/1/2025
54 Бийф Мийт Велинград ЕООД гр.Велинград Хелял клане на ЕРД и ДРД външен-вътрешен пазар 19/5/2024
55 Мусан ЕООД гр.Джебел Хелял клане на ЕРД и ДРД външен-вътрешен пазар 21/6/2024

 

 

 

Фирмите отговорили на изискванията, на които се издават партидни сертификати в присъствие на член от комисията или човек одобрен от нея до момента 

Име на фирма Адрес Продукт Предназначение
1 Херон Трейд ЕООД с. Оризово,
обл. Пловдив
хелял клане на гъски и патки външен пазар
2 Градус – 1 ЕООД гр. Стара Загора хелял клане на пилета външен пазар-вътрешен
3 Галус 2004 - Милево с. Милево,
обл. Пловдив
хелял клане на гъски и патки външен пазар
4 ЕКСПОКАН ЕАД гр.Първомай хелял клане на патки външен пазар
5 Рай 2004 ООД Гр.Първомай хелял клане на патки външен пазар
6 АЛИАНС-АГРИКОЛ-АЛАГ ЕООД С.Окоп хелял клане на патки външен пазар
7 АВИСПАЛ - БГ ЕООД С.Чубра хелял клане на патки външен пазар
 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.