Актуалната в условията на пандемията COVID-19 платформа Zoom даде възможност на принц Уилям да осъществи виртуално връзка с оцелелите мюсюлмани от нападението срещу двете джамии в Крайстчърч отпреди година, предава новозеландският информационен портал Nzherald.co.nz. Херцогът на Кеймбридж проведе видео разговор в Zoom с имамите на джамиите „Месджид ал-Нур“ и „Линууд“ и с представители на местната ислямска асоциация. Целта на херцога беше да осъществи повторно контакт с хората, с които се беше срещнал лично няколко седмици след жестокото нападение срещу двата мюсюлмански храма, при което бе отнет животът на 51 човека.

В рамките на 40-минутния си разговор принц Уилям и останалите участници обсъдиха теми като скръбта и изцелението, както и последиците от терористичния акт върху живота на местната мюсюлманска общност. Мюсюлманите от Крайстчърч споделиха на принц Уилям за живота си в условията на глобалната пандемия и как се приспособяват по време на обявеното в Нова Зеландия извънредно положение заради коронавируса. Видео разговорът се проведе на 14 май (четвъртък) след рамазанската вечеря ифтар.

„Истински горд съм с всички вас, с цялата общност и с правителството на Нова Зеландия за това как всички преодолявате това зверство! Вие сте пример за това как една такава трагедия може да се преодолее с такова благоволение и достойнство.“ – каза в края на разговора принц Уилям.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Nzherald.co.nz


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.