Вече близо десет дни ръководството на Духовно училище – Момчилград не спира да се възползва от наличните ресурси в базата си, за да е в полза при борбата срещу пандемията COVID-19 у нас. Произвеждайки 3D предпазни шлемове чрез наличната 3D принтерна машина, учебното заведение помага за сигурността на борещите се на първа линия срещу вируса, a и не само на тях.

Вчера, на 08 април тази година, директорът на ДУ-Момчилград Ахмед Бозов, който с помощта на свой колега и на сина си лично прави предпазните шлемове, направи поредното дарение. Този път то включваше 40 предпазни маски и беше насочено към местното подразделение на Български червен кръст (БЧК).

„Дарението ни беше към БЧК, като те се свързаха с нас и ни помолиха за това. Вероятно следващата готова партида от предпазни средства ще бъде дарена на болницата в град Кърджали, като се надяваме, че ще успеем и да изработим повече бройки дотогава.“ – каза за Grandmufti.bg директорът на ДУ-Момчилград Ахмед Бозов.

През последните дни ръководството на училището е успяло да направи по-малки дарения и към Община Момчилград, към личните лекари в болницата в града и към други институции, лично изявили желание да получат от предпазните шлемове.

По думите на директора Ахмед Бозов, работата по производството на предпазните маски ще продължи дотогава, докато има необходимост от тях. Разходите за материали са за сметка на учебното заведение, което дотук е успяло да дари повече от 100 предпазни шлема.

Припомняме, че по примера на момчилградското духовно училище маски вече се произвеждат и в базите на духовните училища в Шумен и в Русе, които също разполагат с 3D принтерни машини.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.