Директорът на ДУ-Момчилград (вдясно) с представители на лекарския екип на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Сергей Ростовцев“ в град Момчилград

 

В условията на пандемията COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната, което продължава вече повече от 20 дни, ръководството на Духовно училище – Момчилград предприе едно благородно начинание в знак на подкрепа и съпричастност към медиците – онези, които се борят срещу коронавируса на първа линия.

Използвайки наличните ресурси, и по-специално 3Dпринтера, наличен в компютърната лаборатория към учебното заведение, преди дни директорът на момчилградското духовно училище Ахмед Бозов, заедно със сина си Енес Бозов и с един от преподавателите по религиозни науки, Сабит Топчийски, лично започна изработването на предпазни шлемове.

 

Отляво надясно: Директорът Ахмед Бозов, седмокласникът Енес Бозов и преподавателят Сабит Топчийски в процеса на работа по сглобяването на детайлите към предпазните шлемове

 

„Със започването на тази пандемия решихме и ние да се включим в благородното дело – да подпомогнем с каквото можем медиците, които се борят на първа линия срещу вируса.“ – коментира за Grandmufti.bgвъв връзка с начинанието директорът на ДУ-Момчилград Ахмед Бозов.

По думите му, преди няколко дни моделът е бил официално представен на кмета на Община Момчилград Илкнур Мюмюн, както и на директора на Регионална здравна инспекция – Кърджали д-р Виктор Кирчев, които одобрили и с радост приели идеята. След това разработеният модел на предпазен шлем е бил представен за предварително одобрение и в местната общинска болница.

„Разбрахме, че медиците от всички звена на многопрофилната болница в Момчилград, включително и личните лекари, са изявили желание да получат такива шлемове. Предпочели нашите шлемове, тъй като като предпазните очила, с които работят в момента, не са толкова удобни и ефективни в защитата си.“ – допълни още Бозов.

Вчера, на 02 април 2020 година, директорът Ахмед Бозов официално дари първата партида от 30 на брой готови предпазни шлемове на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Сергей Ростовцев“ в град Момчилград.

След изработването на първата партида от предпазни шлемове екипът от ДУ – Момчилград ще продължи с производството. Средно за около 3 часа 3Dпринтерът успява да отпечата 2 шлема, като машинно се изработва един от детайлите на предпазната маска. След това ръчно се добавят още две части – прозрачен пластмасов детайл, който покрива цялото лице, и ластик, който придържа шлема към главата.

 

Отпечатването на машинните детайли за предпазните шлемове от 3D принтера

 

Освен Духовно училище – Момчилград, и Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен, и Духовно училище „Мирза Сеид паша“ в Русе, които също разполагат с 3Dпринтери към компютърните си лаборатории, започнаха отпечатването на същия модел предпазни шлемове в ползва на местни медици.

3Dпринтерните машини в трите духовни училища към Главно мюфтийство са дарение от Република Турция, а през изминалата 2019 година бяха проведени няколко обучения по 3Dмоделиране за ученици и учители от училищата в Момчилград, Шумен и Русе. Благодарение и на това, днес всички те имат възможност да подпомогнат борбата срещу коронавирусната пандемия.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Архив на ДУ-Момчилград


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.