Внушителната „стъклена“ джамия „Шах Чирах“ в Иран в продължение на седмици беше затворена за богослужения поради предприетите в страната мерки за справяне с разпространението на коронавируса COVID-19. Преди дни обаче мюсюлманският храм отново отвори врати, за да бъде пространството му пригодено за производство на предпазни маски, съобщиха местни ирански медии.

Тази стъпка беше предприета след призив от иранското Министерство на индустрията и търговията. Индустриалният министър на Иран призова в рамките на идните няколко седмици да има местно производство от 4 млн. предпазни маски за лице на ден, за да се направи опит да се компенсира недостигът на защитни средства в страната.

Така в мюсюлманския храм вече втора седмица екип от десетки мюсюлманки се грижи за производството на защитните аксесоари. Отделно пространство в същата джамия е обособено за производството на ръкавици.

Към момента Иран е най-засегнатата от пандемията страна в Близкия Изток. Към 08 април 2020 година диагностицираните с коронавирусна инфекция са повече от 62 000, а жертвите на вируса са вече близо 4000.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Mohammadreza Farbood/ FARS


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.