Главно мюфтийство ще раздаде стотици курбански пакети по време на Курбан Байрам 2017

 

„И за всяка общност отредихме жертвоприношение, за да споменават името на Аллах над животно от добитъка, който Той им е дал. Вашият Бог е единственият Бог. Затова единствено на Него се отдайте!

(Свещен Коран, Сура „Хадж” : 34)

 

Само преди дни, на 25 август 2017 година завърши дарителската кампания на Главно мюфтийство във връзка с Курбан Байрам 2017, която премина под надслов „Споделете курбана си”. Благодарение отзивчивостта на мюсюлманите, които се включиха в дарителската акция, в рамките на предстоящите празнични дни под организацията на Главно мюфтийство ще бъдат заколени общо 89 броя дребен рогат добитък и 20 броя едър рогат добитък. Общият брой на курбаните, дарени по време на тазгодишната кампания, се равнява на общо 229 курбански пакета (хиссета).

Освен кампанията „Споделете курбана си” 2017, тази година Главно мюфтийство успя да реализира и международна партньорска програма с благотворителната организация „Хасене”. В рамките на сътрудничеството по време на предстоящия Курбан Байрам ще бъдат заколени повече от 220 животни едър рогат добитък.

Курбаните от дарителската кампания на Главно мюфтийство и от партньорството с фондация „Хасене” ще бъдат разпределени между всички общо 20 районни мюфтийства в страната. Курбанските благотворителни пакети ще бъдат раздавани на хора в нужда – бедни и сираци, както и на сиропиталища.

 

„И сторихме за вас от обредите на Аллах да бъде едрият жертвен добитък. В него има благо за вас. И споменавайте името на Аллах, докато [животните] са изправени [за колитба]! И когато рухнат по хълбок, яжте и хранете и доволстващия, и просяка! Така сме ви ги подчинили, за да сте признателни. Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него. Така Той ви ги е подчинил, за да възвеличавате Аллах, че ви е напътил. И възрадвай благодетелните!”

(Свещен Коран, Сура „Хадж” : 36-37)

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.