ПРИВЕТСТВИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ ВЕДАТ С. АХМЕД ПО СЛУЧАЙ КУРБАН БАЙРАМ

1 септември 2017 г.

 

Скъпи братя и сестри!

За мен е огромна чест да Ви поздравя по случай най-големия мюсюлмански празник – Курбан байрам, в качеството си на председател на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание – Висшия мюсюлмански съвет.

Курбан байрам ни предоставя прекрасната възможност да споделим радостта, доброто и благата. В деня, когато няколко милиона поклоници в израз на отдаденост извършват ритуалите на годишното поклонение хадж в свещените земи – Мекка и Медина, същевременно милиони мюсюлмани изразяват благодарността си пред Всемогъщия Аллах, поднасяйки своите курбани. Това е малък символичен дар, но с огромен позитивен заряд, дълбока мъдрост и универсална същност.

С този символичен дар вярващият укрепва връзката си със своя Творец, става част от една дълга история, започнала с праотеца на човечеството Адем (а.с.), продължила с бащата на трите небесни религии – Ибрахим (а.с.) и неговия син Исмаил (а.с.) и утвърдила се с последния носител на божествената мъдрост Мухаммед (с.а.с.). Всяка религия и верска система има своеобразен начин за принасяне на жертва пред Всевишния. Жертвоприношението при мюсюлманите цели събуди човешкото у човека, да съживи човека, а не да го унищожи. Ние следваме Хабил (Авел), а не бащата на злините Кабил (Каен). Затова нашите курбани съживяват, така както курбанът на Хабил вдъхна живот на Исмаил, чийто потомък е милостта за световете Мухаммед (с.а.с.).   

Курбанът сближава човека с Твореца му, човека с подобните му, вярващия с различните от него. Не напразно един чисто религиозен ислямски термин „курбан“ е навлязъл в българската християнска култура. Споделяйки курбана със своите съседи, близки, нуждаещи се и други, без да се прави разлика по етнос и религия, споделяме доброто и радостта, с които сме заредени. А това ни прави по-щастливи, по-отговорни и по-човечни.

Затова Всевишния Аллах е подчертал дебело следния момент при курбана: „Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него.“ Тоест истинският курбан изразява нашата искреност, уважение, съпричастност и отговорност.

В този благодатен петъчен и байрамски ден се моля на Всемилоствия Аллах да ни дари с необходимото страхопочитание, с което да постигнем толкова необходимия за всички нас мир – в душевен, семеен, социален и глобален аспект.

Честит Курбан байрам!

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.