Осъдителна декларацияна  Висшия мюсюлмански съвет на Mюсюлманско изповедание в Република България по повод терористичното нападение в Сен Етие дю Рувр, Франция, приета на заседанието, проведено на 27. 07. 2016 г. в София

 

 

Висшия мюсюлмански съветосъжда остро нападението над християнския храм в Сен Етие дю Рувр и жестокото убийство на свещенослужителя, извършено на 26 юли 2016 г..

Човешкият живот е неприкосновено благо и в този смисъл жестокото покушение над възрастния свещеник Жак Амел е силно осъдим и недопустим акт на престъпление. 

Не приемаме своеволната демонстрация на насилие подплатена привидно с религиозни мотиви. Фактът, че агресията е насочена към свещеник, още повече ни оскърбява, защото това е своеобразен акт на оскверняване на религиозните убеждения и светини, което ние остро осъждаме. Ислямската религия дори по време на война забранява убиването на духовници, невинни и възрастни.

Религията не трябва да се превръща в инструмент за агресия и терористични нападения над невинни хора. Тя е цивилизационен модел, който е диаметрал на престъпното поведение и глобалния тероризъм. Терорът е злото срещу, което всички ние трябва да обединим усилията си.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.