ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО НА МЮСЮЛМАНСКО ИЗПОВЕДАНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ОПИТА ЗА АНТИДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕВРАТ В РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ


В съседна и братска Република Турция се направи жесток опит да се свали демократично избраното правителство, при който загинаха стотици граждани, над хиляда са ранени, а сред най-потърпевши са стожерите на демокрацията – парламентът и медиите. Това е удар срещу демократичните устои на страната и опит за всяване на страх и хаос в обществото. Този опит за преврат, съчетан с яростни атаки срещу цивилни граждани и институции, има потенциала да окаже негативно влияние върху сигурността и развитието на целия регион, начело с Европа, Балканите, Близкия изток и съседните страни на Турция.

Ние от името на мюсюлманската общност в България твърдо осъждаме бруталното незаконно, антидемократично и антихуманно посегателство срещу демокрацията и върховенството на правото, защото тази подмолна операция има за цел да отслаби стабилността на Република Турция и сигурността в региона.
Ръководството на Мюсюлманско изповедание вярваме, че братският турски народ, водени от президента и правителството, демократично избраните управляващи на страната, ще предотврати това посегателство срещу демокрацията и мирното съществуване. Молим се за отдалите душите си в името на справедливостта и върховенството на закона стотици турски граждани, пожелаваме доскорошно оздравяване на над хилядата ранени и търпение и спасение от бедите на турския народ.
Призоваваме мюсюлманската общност в страната ни в израз на съпричастност към братята ни по вяра, днес и особено тази вечер след вечерния (акшам) намаз, да се отправи в джамиите молитва за мира, спокойствието и просперитета на Република Турция и нейните граждани.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.