Главният мюфтия се срещна с Кристалина Георгиева в Брюксел

„В България ние имаме един добър пример, който трябва  да представим на света, а именно мирното съжителство на християни, мюсюлмани и евреи” каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева в Брюксел.
„Религиите са за да сближават хората, а не да ги разединяват. Те не са цел, а средство, за да могат хората да се опознаят. Подобно на демокрацията, всичко е в услуга на хората”, каза още главният мюфтия .
По думите му в контекста на случващото се в световен мащаб, за България в момента опасността може да дойде от изкуственото нагнетяване на напрежението вътре в страната. На този етап не се наблюдават други поводи за опасения. Българският народ е мъдър и не се поддава на екстремистки провокации.
„Качественото функциониране на Изповеданието минава през конструктивните отношения с държавата, наблюдаваме известно развитие в тази насока и това е от изключително значение”, посочи религиозният лидер. Според него превенцията е дейност, която включва всички институции в държавата. Хората трябва да могат да се доверят  на нея и да я почувстват.
Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева каза, че България е добър пример за мирно съвместно съжителство на хора от различни религии. Ето защо за страната ни трябва да се знае повече, като участието на религиозните лидери в международни форуми е от изключително значение за популяризирането на този пример.
Главният мюфтия представи необходимостта от прозрачно финансиране на дейностите в Изповеданието. Един от възможните източници на финансиране са европейските средства по програмата за селските райони. Еврокомисарят по бюджета и човешки ресурси се ангажира да съдейства с информация в тази насока.
Срещата се проведе на 29 ноември т.г. като част от официалната визита на главния мюфтия в Брюксел. Той бе на тридневно посещение в белгийската столица по повод участието му в международна конференция „Нова приобщаваща и оптимистична Европа: примери за добри практики на между религиозен диалог“, организирана от EMISCO с участието на представителите на монотеистичните религии. Програмата включваше още среща с посланика ни в Брюксел и българската мюсюлманска общност в Белгия.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.