Главно мюфтийство подкрепя БПЦ за Александър Невски

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази своята подкрепа за храм-паметник „Св. Александър Невски“ в нарочно писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит.
„С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“, написа главния мюфтия до патриарх Неофит.
По думите му, Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Светивя Синод  позиция, че храм-паметник „Св. Александър Невски“ е символ на автокефалията на Българската Православна Църква–Българска Патриаршия и с прехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание – от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.
„Уверявам Ви, че Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание”, написа още главния мюфтия.
Той използва възможността, за да изрази най-искрените си и сърдечни пожелая за крепко здраве и благоденствие на главата на Българската Православна Църква.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.