Свещената нощ Берат беше посрещната с празнични програми в джамиите в цялата страна.

Тя е предвестник на Рамазана и се отбелязва в средата на месец Шабан. Препоръчително е в деня преди настъпването ѝ вярващите да говеят.

Нощта Берат символизира духовното пречистване. Това е времето за равносметката, която всеки вярващ трябва да направи пред себе си и пред Всевишния преди началото на месец Рамазан.

Районно мюфтийство - Кърджали

Кулминацията на честванията на Берат кандили беше в Новата джамия в Кърджали. Програмата, организирана със съдействието на община Осман гази, обл. Бурса, беше излъчвана на живо в ефира на телевизия "Тек Румели", интернет страницата на "Кърджали хабер", както и в Youtube-канала на Главното мюфтийство.

Специално за събитието в Кърджали пристигнаха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, консулът на Република Тюркийе в Пловдив Халит Таръ, зам.-валията на Бурса Мустафа Гюндоан, кметът на община Осман гази Мустафа Дюндар, мюфтията на Осман гази Мехмет Узун.

Сред присъстващите в джамията бяха също така районният мюфтия на Кърджали и домакин на събитието Басри Еминефенди, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, кметът на Ардино Иззет Шабан, кметът на Кирково Шинаси Сюлейман, кметът на Джебел Неджми Али, председателят на Общинския съвет в Момчилград Ерсин Юмер, зам.-кметът на Момчилград Айхан Осман и председателят на Управителния съвет на телевизия "Тек Румели" Атилла Байкал.

В програмата участваха имами от Бурса, които четоха айети от Свещения Коран-и Керим и впечатлиха присъстващите в джамията с изпълнения на иляхита.

Официалните лица на свой ред поздравиха вярващите по случай нощта Берат.  

Районно мюфтийство - Плевен

Две поредни събития бяха организирани от Районно мюфтийство - Плевен по случай настъпването на Свещената нощ.

Ден преди Берат кандили председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед гостува на Мевлид в с. Глогово, общ. Тетевен.

Зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов, заедно с районния мюфтия на Плевен Мурад Бошнак и координатора на Коран курсовете Бахри Иззет, взе участие във вечерната програма, която се състоя в с. Борима, общ. Троян.

Районно мюфтийство - Хасково

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет гостува на празничната програма в Хасково. Ведат Ахмед и районния мюфтия Ерхан Реджеб четоха айети от Корана. Ведат Ахмед изнесе лекция, посветена на примера на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) и неговите сподвижници, като призова вярващите да посещават по-често джамията.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет говори за значението на Свещените нощи както като религиозно-културни дейности, така и за сплотяването на хората. Той подчерта, че Бераат кандили трябва да бъде оползотворен и от всеки вярващ чрез извършване на ибадети и молитви.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет разтълкува първите и последните знамения на сура "Хадж", съдържаща призив и предупреждение към всички хора, както и специални повели за вярващите. Той припомни, че в тях се разказва за значението на вярата в задгробния живот, служенето на Аллах Теаля, смисъла на Исляма и извършването на добро.

Районно мюфтийство - Велико Търново

Близо 100 души присъстваха на празничната програма в Свищов, която беше водена от зам. главния мюфтия Бейхан Мехмед и районния мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев.

"Тази нощ ни дава възможност да обърнем внимание на своите дела и това да се превърне в повод да посрещнем Рамазан, изпълнени със смирение", заяви зам. главният мюфтия.

Районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев на свой ред посвети изказването си на духовните ценности и възпитанието на децата.  

Районно мюфтийство - София 

Празничният повод препълни Централната софийска джамия.

Сред присъстващите бяха районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, зам.-ректорите на Висшия ислямски институт Абдуллах Търабзон и д-р Айдън Юмеров, съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Тюркийе Ердал Аталай, дипломати, общественици.

Вярващите отправиха дуа към Аллах да приеме техните ибадети, да ги дари с мир и благодат и да помогне на хората в беда.

Районно мюфтийство - Пловдив

Берат кандили беше посрещнат с програма и в джамията "Мурадие" в Пловдив.

Тя беше водена от районния мюфтия Танер Вели и гост имама Сами Балкнер.

Районно мюфтийство - Варна

Празнични събития бяха организирани в джамиите в няколко села през целия ден преди настъпването на нощта Берат.

Районният мюфтия на Варна Исмаил Ахмедов взе участие в програмата в джамията "Азизие" във Варна.

Четене на Коран-и Керим се състоя в с. Партизани, а в програмите в с. Поляците и в с. Лопушна взеха участие жените-ходжи.

По-късно жените от четири села в района се събраха и за специална програма в с. Медовец.

Мюсюлманското изповедание поздравява всички вярващи по случай настъпването на Свещената нощ. Нека Аллах да приеме молитвите и ибадетите ни!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.