Реч на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на тържествената вечеря-ифтар, организирана от президента на Република България Румен Радев

***

Уважаеми господин Румен Радев, президент на Република България,

Уважаема госпожо вицепрезидент,

Уважаеми представители на религиозните общности в България, 

Уважаеми господин министър на културата, 

Ваши Превъзходителства, 

Дами и господа,

 

Позволете ми в началото да отправя благодарност към президентската институция и в частност към президента на Републиката за оказаната чест да ни събере отново около една трапеза през месец Рамазан – месеца на Корана и благоденствието.  

Това стана традиция, но като че ли символиката на този ифтар се променя всяка година, като тя е сходна с обстоятелствата, в които се намираме.

Смея да твърдя, че символиката на ифтара тази година е свързана с благодарността към Всевишния, Който пази България, която е образно казано оазис на благоденствие, а около нас наблюдаваме войни, бежанци, природни бедствия.

Необходимо е да се научим да ценим това, което имаме, защото често забравяме колко много копнеехме за това, което сме днес, а и още нещо - не са малко хората по света, които желаят да споделят нашата съдба.

Човечеството, както и ние българските граждани, сме се концентрирали върху материалното, но едно малко изпитание ни дава добър урок и ни кара да разберем, че щастието не е само материално постижение. 

Именно това ни казва, че трябва да се научим да бъдем по-човечни, да бъдем по-близо един до друг и да помагаме на всеки, който има нужда от помощ. 

Помощта невинаги е материална - съветът, добрата дума и дори една усмивка понякога са достатъчни, за да поставят началото на добри начинания, които ще стоплят сърцата на много хора.

Господин президент, през последните години Вие показахте завидна мъдрост, чрез която запазихте единството на нацията и съм убеден, че това ще продължи и за в бъдеще. 

Ифтарът тази вечер е пример, затова че обединявате всички български граждани, независимо от религиозните и етническите различия. 

Благодаря Ви още веднъж и Ви пожелавам крепко здраве и просперитет и за в бъдеще.

Аллах да пази България!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.