С празнични програми и участие на специални гости беше посрещнат Мирадж кандили в джамиите в цялата страна. 

Свещената нощ символизира възнасянето на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) при Аллах и се отбелязва в 27-ата вечер от месец Реджеб. Вярва се, че Мирадж е нощта, когато получаваме опрощение на греховете ни от Всевишния. 

В Централната софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди" беше организирана програмата, която се радва на голям интерес от страна на вярващите. Тя беше уважена и от редица официални гости.

Към тържеството в София се присъединиха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районният мюфтия на София Бейхан Мехмед, народни представители и дипломати.

Специално за програмата от Турция пристигнаха зам.-мюфтията на Истанбул Ахмет Актюркоглу, имамът на джамията "Селями" в кв. "Кадъкьой", гр. Истанбул Билял Арпагуш, мюезинът на джамията "Ая София" в Истанбул Ридван Акбаш и мюезинът на джамията "Фенербахче" в кв. "Кадъкьой", гр. Истанбул Нуман Акбаш.

"Мирадж е възнесението на нашия Пратеник Мухаммед (с.а.с.) от "Месджид-и Харам" до "Месджид-и Акса" и оттам до небесата заедно с Джебраил, по заповед на Аллах Теаля.

Нощта ни е дар от Всевишния. С Неговото позволение и с искрена молитва сме в състояние да променим много неща в нашия живот в положителна посока. Затова да се помолим на Аллах да ни даде възможност да преосмислим връзката си с Него, да направим всичко възможно за да бъдем по-близо до Него! И нека в тази Свещена нощ да не забравим да се помолим за нашите братя и сестри в Турция и Сирия, които пострадаха при опустошителното земетресение", бяха думите, с които районният мюфтия на София Бейхан Мехмед се обърна към гостите.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед изнесе лекция за символиката на Мирадж кандили и ибадетите, които вярващите трябва да изпълняват.

Посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок заяви, че съветът и Турция преминават през трудни дни. Дипломатът подчерта, че именно с подкрепата на добрите хора по света, тези трудни времена ще бъдат преодолени. Посланик Секизкьок изпозлва случая, за да благодари на Мюсюлманското изповедание за дарителската кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението. Тя подчерта, че помощта за Турция няма да бъде забравена.

Гости на празничната програма в Новата джамия в Кърджали бяха зам.-мюфтията на Бурса Явуз Йълдъз, главният имам на "Улу джамия" в Бурса Тахсин Каранфил, преподавателят в Коран курсовете в Бурса Айхан Полат, преподавателят по религия в Текирдаг и преподавател в Курса за имами в Момчилград Ахмет Йълмаз.

Гостите бяха приветствани от районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. 

След това имамите прочетоха айети от Свещения Коран-и Керим, Мевлид и изпълниха илияхита.

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед участва в програмата за Мирадж кандили, организирана от Районно мюфтийство - Варна.

По-рано през деня той беше гост на Петъчния намаз в джамията в Суворово.

Зам. главният мюфтия Ахмед Хасанов беше гост на Районно мюфтийство - Стара Загора. Той се включи в програмата в Казанлък и кланя Петъчен намаз заедно с вярващите в Габарево.

Нощта Мирадж беше посрещната с празнични програми във всички джамии в областите Велико Търново и Габрово. Те включваха четене на Коран-и Керим, Мевлид и лекции, посветени на символиката на Мирадж кандили.

Районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев участва в честването в джамията в Ново село, където от близо 15 години не е организирана подобна програма. Той призова присъстващите да не забравят пострадалите при земетресението в Турция и Сирия в своите молитви.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.