Филип Мансхаус в съдебната зала

22-годишният Филип Мансхаус беше осъден от норвежки съд на най-малко 21 години лишаване от свобода заради опита си през изминалата 2019 година „да убие колкото се може повече мюсюлмани“ (както се споменава в обвинителния акт) в джамия в близост до столицата Осло. Това предават водещи световни медии.

Присъдата на крайния десен екстремист е за 21 години превантивно лишаване от свобода, като тази присъда може да бъде удължавана във времето, тъй като в Норвегия не съществува присъдата „доживотен затвор“. Превантивното лишаване от свобода предполага при необходимост осъденият да остане и по-дълго в затвора, до момента, в който вече не е смятан за обществено опасен.

22-годишният Филип Манхаус откри огън в джамия близо до Осло на 10 август 2019 година. За щастие при нападението, при което терористът беше успешно и навреме обезвреден от посетители в джамията, не се стигна до ранени и жертви. По-късно полицията откри тялото на доведената сестра на Манхаус, която е с азиатски произход, в жилището им в Осло. Момичето е било убито от брат си с 4 куршума в тялото, като според разследващите органи в Норвегия убийството е по расистки подбуди.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.