Турският град Кония ще бъде официален домакин по време на провеждането на петото издание на Игрите на ислямската солидарност през 2021 година. Международното спортно събитие, което се провежда веднъж на всеки четири години, се организира от Ислямската спортна федерация за солидарност. Основен спонсор на Игрите, чиято цел е да събере на едно място млади атлети и спортисти мюсюлмани от цял свят, е Ислямската организация за сътрудничество.

Домакин на последното издание на Игрите на ислямската солидарност през май 2017 година беше столицата на Азербайджан Баку. Тогава спортното събитие се проведе под мотото „Солидарността е нашата сила“ и участие в него взеха спортисти от 54 мюсюлмански държави по света. Международното спортно събитие обикновено продължава близо 10 дни и включва състезания в 20 различни спортни дисциплини, в това число атлетика и параатлетика, водни спортове като гмуркане, плуване, водна топка, също баскетбол, футбол, художествена гимнастика, акробатика, китайското бойно изкуство ушу, тенис и много други.

Договорът за предстоящото домакинство при провеждането на петото издание на Игри на ислямската солидарност от страна на турския град Кония беше сключен в края на 2019 година на официална церемония между турския министър на младежта и спорта Мехмет Мухаррем Касапоглу и представители на ръководството на Ислямската спортна федерация за солидарност.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.