На 16 юни (вторник)  2020 година Главно мюфтийство проведе среща с координаторите на летните коран-курсове към районните мюфтийства на територията на Южна България. Домакин на работната среща беше Районно мюфтийство – Пловдив. Участие в нея взеха общо 15  координатори, представляващи районните мюфтийства на София, Монтана, Смолян, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Пловдив. Присъстваха и представителите на Отдел „Иршад“ от Главно мюфтиийство в София Халил Ходжов и Бахри Изет.

Програмата, състояла се в офиса на пловдивското мюфтийство, включваше общо два работни панела. Първият панел беше открит с  приветствие към всички участници в работната среща от страна на домакина Танер Вели – районен мюфтия на Пловдив. Началникът на Отдел „Иршад” Халил Ходжов направи обръщение към координаторите, в което засегна важността на летните коран-курсове за религиозното обучение на децата и подрастващите от мюсюлманската общност в страната. Експертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет запозна участниците в работната среща с начина на протичането на предстоящите летни курсове по Коран през настоящата 2020 година.

В рамките на втория панел от срещата думата беше дадена на координаторите на летните коран-курсове от различните районни мюфтийства в Южна България. Те имаха възможността да споделят своите визия и идеи за успешното и ползотворно протичане на курсовете по Коран през настоящата година.

Заседанието завърши с направено обобщение на  дневния ред на работната среща от страна на районния мюфтия на Пловдив Танер Вели, началника на Отдел „Иршад” Халил Ходжов и експерта от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

След края на работното заседание всички участници бяха поканени на общ обяд, организиран от страна на домакините от Районно мюфтийство – Пловдив.

Всяка година през лятната ученическа ваканция от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България се организират летни коран-курсове за деца и младежи. През лятото на изминалата 2019 година курсовете към всички общо 20 районни мюфтийства в страната бяха с рекордния брой от 636. По информация на Отдел „Иршад“, в тях участие са взели общо близо 9 000 деца. Всяка година курсовете по Коран завършват с провеждането на регионални състезания по Основни познания за исляма. Финалистите от регионалните състезания от всички районни мюфтийства у нас традиционно се събират на Национално състезание по Основни познания за исляма, последното издание на което, през 2019 година, се проведе в град Момчилград.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.