След продължилото близо три месеца извънредно положение заради пандемията COVID-19 в неделя вечерта беше отново отворена за колективни богослужения джамията на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) в Медина. В първият си работен ден след тримесечното прекъсване (от 20 март тази година) в знаменитата джамия са се помолили близо 94 000 вярващи.

Най-голям брой мюсюлмани дошли в джамията за отслужването на вечерния намаз – 40 356 човека. Статистика за посещаемостта на джамията след карантината се води от Генералното управление по делата на двете свещени джамии на Саудитска Арабия, съобщава Islam News по информация на Saudi Gazette.

Джамията отваря 11-те си врати за богомолците един час преди настъпване на времето за сутрешния намаз и се затваря след края на нощната молитва.

Влизането в дома на Аллах е възможно само при спазването на всички санитарни норми, свързани с пандемията от коронавируса, и след извършването на всички необходими проверки. На всичките 11 входа на храма са монтирани високотехнологични устройства с топлинни датчици за измерване на температурата на влизащите.

 

Източник: Islam News


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.