Най-новите изследвания на учените от университета в Южна Калифорния потвърждават, че мюсюлманският пост в продължение на три дни се явява най-добрият и ефективен способ за възстановяне и укрепване на имуната система. Американските учени са достигнали до извода, че този метод дава възможност на човешкия организъм бързо да се избави от токсичните и повредени клетки. Имунната система може ефективно да противостои на атаките от различни вируси.

Професорът по геронтология Валтер Лонго потвърждава, че пост (говеене) в продължение на три дни способства да се усили процесът на формиране на нови клетки, които да са способни да атакуват вирусите. По този начин имунната система се презарежда само за три дни. Изследването на учени от университета в Чикаго показало, че отличен резултат се получава при спазването на пост от 16 часа и приемане на храна в продължение на 8 часа. Този способ напомня на това как се извършва мюсюлманският пост (говеенето в исляма).

Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) препоръчва да се пости по три дни всеки месец. Той счита, че това е равностойно на пост в продължение на година. Мухаммед (с.а.с.) е казал още: „Постът по три дни всеки месец е подобен на пост в продължение на година - трите бели дни  - 13,14,15.“

Ако този хадис се съпостави с резултатите от изследванията на съвременните учени, то може смело да се каже, че по този ночин всеки мюсюлманин има възможност да укрепи своя имунитет, за да може да противостои на различните заболявания или пандемии. Внимателното изучаване и анализиране на тези факти доказва правдивостта на посланията на исляма.

 

Източник: Islam News

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.