Днес Главният ни мюфтия д-р Мустафа Хаджи ходжаефенди имаше среща с президента на Републиката г-н Румен Радев, който честити в лицето на главния мюфтия предстоящият голям празник Рамазан Байрам на мюсюлманите в страната.

Срещата е част от диалога на президента с традиционните вероизповедания у нас и знак на уважение към религиозната традиция на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание в България, на които предстои да отбележат празника Рамазан Байрам.

Президента Румен Радев сподели също така съжалението си, че тази година провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки. Тържествената вечеря ифтар се превърнала в символ на единството ни в родината. Изразено бе общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

Припомняме, че всяка година президентът е символичният домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан.

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, подчерта главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят – с политика, с религия, с медицина.

Обща бе позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото. Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи посочи, че това е малка сума за една държава, но с огромно духовно и социално значение. Обсъдена бе и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.

Автор: Джелал Фаик


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.