На снимката (отляво надясно): Кметът на село Бозвелийско Иван Параскевов, местният бизнесмен Дамян Дамянов, районният мюфтия на Варна Нурай Шукри, експертът от Отдел „Вакъфи“ към варненското мюфтийство адв. Сезай Чолаков и местната бизнесдама Емине Монтеро

На среща между представители на Районно мюфтийство – Варна и представители на  кметството и местни бизнесмени от село Бозвелийско (Община Провадия, Област Варна) официално беше задвижен проектът по изграждането на гасилхане (място за ритуално измиване на покойници) в Бозвелийско.

На срещата присъстваха районният мюфтия на Варна Нурай Шукри и специалистът от Отдел „Вакъфи“ към варненското мюфтийство адв. Сезай Чолаков, новоизбраният кмет на селото Иван Параскевов и представители на местния бизнес. Проектът беше обсъден и с главния архитект на Община Провадия, от където беше изразена готовност за съдействие в максимално кратък срок за подготовката на всички необходими документи за изграждането на преместваемия обект.

„Идеята да бъде изградено гасилхане (къпалня за покойници) е на местното мюсюлманско население. Първоначалната идея беше постройката, която ще е разположена в двора на разрушената джамия в селото, да е постоянна, но, тъй като това е много по-времеемко, се спряхме на варианта временна преместваема постройка тип „сандвич панел“.“ – коментира за Grandmufti.bg районният мюфтия на Варна Нурай Шукри.

По думите му, този проект по инициатива на местните мюсюлмани се стартира с надеждата, че той ще доведе след себе си до следващата стъпка, а именно – реставрация и на разрушената към момента джамия в Бозвелийско.

„Хората от мюсюлманската общност на местно ниво са инициативни и имат желание, надяваме се, че с времето ще стигнем и дотам да се реставрира и самата джамия, да стане действаща и да има възможност да изпращаме в нея проповедници от Мюсюлманско изповедание.“ – изрази надеждата си районният мюфтия на Варна Нурай Шукри.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.