Oнлайн рамазанска сесия в Zoom за децата от целогодишния коран-курс в София

На 13 май 2020 година се навършват точно два месеца, откакто заради глобалната пандемия от COVID-19 и в България беше обявено извънредно положение. То доведе до сериозни промени в условията ни на живот и наред с много други аспекти сериозно беше засегнат и духовният живот на религиозните общности у нас. Мюсюлманската общност не беше изключение, дори напротив – мюсюлманите не само в България, но по целия свят посрещнахме един много различен и за голяма част от нас – безпрецедентен по начина си на протичане месец Рамазан. По решение на Мюсюлманско изповедание у нас от съображения за сигурност в джамиите бяха преустановени всички форми на колективни богослужения, включително и петъчната молитва джума намаз. Преустановено беше провеждането на всички коран-курсове в страната.

Но ако решим да се абстрахираме от негативните ефекти и ограниченията поради пандемията от коронавируса, то може да видим и редица възможности, които тази криза доведе със себе си.

         Нагледен пример за това как ограниченията, свързани с глобалната пандемия, може да бъдат превърнати в нови възможности, даде целогодишният коран-курс за деца към Районно мюфтийство – София. Без да прекъсва дори за кратко обучителния процес, ръководството на столичния целогодишен коран-курс прояви изключителна гъвкавост в кризисните условия и премина на дистанционна форма на обучение с всичките свои близо 50 възпитаници.

Досега, преди пандемията, коран-курсът се провежда в общо 3 групи всяка събота, като в I-ва група са децата на възраст до 8 години, във II-ра – момчетата на възраст 9+ години и в III-та група – момичетата на възраст 9+ години. След обявеното на 13 март (петък) тази година извънредно положение на национално ниво, със заповед на районния мюфтия на София Мустафа Избищали целогодишните коран-курсове в софийска област са преустановени. Но още на 14 март (събота) обучителният процес в коран-курса в София продължава в новата си дистанционна форма – индивидуални онлайн занимания на преподавателката Фатма Хатип с всяко дете поотделно.

 

Фатма Хатип – преподавател в целогодишния коран-курс за деца в София

Индивидуалните онлайн обучителни сесии се провеждат във Viber и са с продължителност от около 10-15 минути за всяко дете в зависимост от възрастта и индивидуалните му потребности. Това дава възможност обучението на малките и подрастващите мюсюлмани в столицата да продължи според предвидената програма на курса по Коран и без никакви забавяния или пропуски. За изминалите два месеца и преподавателката Фатма Хатип, която е ръководител на коран-курса в София от три години, вижда множество положителни страни в дистанционното обучение.

 

По време на индивидуалните съботно-неделни онлайн занятия

„В дистанционното обучение много ми харесва това, че имам възможност да работя с всяко дете индивидуално. При стандартната форма на обучение в коран-курса имаме на разположение два часа, при което участват главно активните и по-бързо възприемащите деца. Колкото и да се старая да обръщам извънредно внимание и на останалите, времето не е достатъчно. Отрицателното при онлайн обучението е това, че макар и малко, има няколко деца от всички 50 ученици, които по някакви причини все още не се включват в него.“ – коментира за Grandmufti.bg преподавателката в целогодишния коран-курс към столичното мюфтийство Фатма Хатип. По думите ѝ, към момента дистанционната форма на обучение в курса по Коран позволява материалът да се преподава безпроблемно, децата го възприемат бързо. И въпреки че не е очаквала, по-големите ученици от курса, които са на възраст до 17 години, също проявяват изключителна активност.

Дистанционното обучение в коран-курса по време на месец Рамазан

С настъпването на свещения месец Рамазан ръководството на Районно мюфтийство-София решава да въведе нещо допълнително към онлайн обучението на децата от целогодишния коран-курс, така че извънредната ситуация в страната да не попречи на това малките мюсюлмани да почувстват по-специалната атмосфера на рамазанските дни. Така бива стартирана допълнителна ежедневна онлайн рамазанска програма с участието на всички желаещи деца. Сесиите са групови и се провеждат ежедневно от 17:00 часа в платформата Zoom.

Освен преподавателката в рамазанската онлайн програма активно участие взимат и майките, които на ротационен принцип подготвят тематични разкази или съобразни с възрастта на децата беседи. Много често от учениците се очаква да подготвят някакъв проект за следващия ден, който след това с гордост и вълнение те споделят с приятелите си от курса чрез снимки в обща група, което пък ги мотивира да са активни и да не пропиляват безразборно времето си по време на месец Рамазан.

 

Проект на тема „Родословното дърво на Пратеника Мухаммед (с.а.с.)“

Виждайки множеството възможности в дистанционното обучение, ръководството на целогодишния коран-курс в София предвижда онлайн обучителните сесии през уикендите да продължат и през летните месеци юни, юли и август, когато обикновено целогодишният курс е във ваканция поради факта, че повечето от децата са в провинцията.

„Това би ни дало възможност да продължим да имаме контакт с децата и през лятото и наистина ще има полза, ще напреднат в познанията си. Защото, в противен случай, това, което сме изучили с тях сега, до септември месец може да бъде забравено.“ – допълва още Фатма Хатип.

Въпреки множеството възможности, които предлага дистанционната форма на обучение, голяма част от децата от курса по Коран в София все пак предпочитат уроците на живо.

„На мен ми харесва повече стандартната форма на обучение в коран-курса, защото освен обучението, с приятелите ми имаме възможност да споделяме и игрите си. Също така, при стандартната форма кланяме заедно намаз в мюфтийството или в джамията.“ – споделя 10–годишният Денис Джилджов, който заедно с брат си посещава коран-курса в София от близо 3 години. Братчето Енес, което е на 6 години, също споделя предпочитанията си за стандартната форма на обучение:

„Повече ми харесва да ходя в мюфтийството при милата ми госпожа и при хубавите деца, с които да си играя и да учим заедно.“

Майката на двете момчета, която взима активно участие като родител в дистанционното обучение, споделя, че онлайн форматът е добра алтернатива спрямо това децата да нямат занимания изобщо. По думите ѝ, за времето, в което се осъществява онлайн обучението, децата от столичния коран-курс са научили много за живота на различните пратеници в исляма, доразвили са умения за четене на Коран и видимо са станали по-уверени в знанията си.

Фатме Джилджова по време на родителско участие в груповите онлайн рамазански сесии

„Положителната страна в дистанционното обучението за мен лично е това, че в повечето случаи ние, като родители, ставаме слушатели на урока и също надграждаме знанията си. Имаме и пряк поглед върху това как се справят децата ни и след урока може да правим допълнения към възможностите им. Индивидуалното учене с всяко дете дава възможност за по-продължителен акцент върху начина му на изказване и знанията му. Отрицателните страни на онлайн обучението са, че биват прекъснати взаимоотношенията в мюсюлманската общност. На децата им липсва  живият контакт с техните приятели и учителка. Липсва стимулът от съвместната работа на всички заедно, което мотивира всяко дете да се стреми да знае повече от другите. И не на последно място, на нас, като родители, ни липсват приятелските срещи със сестри мюсюлманки, минутите на сърдечни прегръдки и обмен на информация, полезна за живота ни като мюсюлманска общност. Нямам търпение историята с тази пандемия да приключи възможно по-бързо и с позволението на Аллах, отново да осъществяваме коран-курсовете си на живо.“ – споделя виждането си за дистанционната форма на обучение като родител Фатме Джилджова.

 

Домашен проект във връзка с историята на пратеника Муса (а.с.)

Кризите от едно или друго естество винаги са били част от историята на човечеството. Здравната криза с коронавируса COVID-19, пред която сме изправени днес, доведе и ще продължи да води със себе си множество промени. Това, което се изисква от нас, обаче, е да проявим търпение и необходимата гъвкавост, за да излезем от това изпитание не като губещи, а с максимално извлечени от ситуацията ползи. И начинът, по който целогодишният коран-курс за деца в София продължава успешно да функционира в условията на глобалната криза, е само един нагледен пример за това, че, с позволението на Аллах, винаги има начин ограниченията в определена ситуация да бъдат превърнати в нови възможности за нас.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.