Абдулсамет Чакър - имам на джамията „Дедеман“ в истанбулския квартал Саръйер

Една от джамиите в турския град Истанбул отново отвори врати в условията на коронавирусната пандемия, но този път за да стане център за взаимопомощ между дарители и нуждаещи се. Това съобщава турската информационна агенция Anadolu Agency.

Ръководството на джамията „Дедеман“ в истанбулския северен квартал Саръйер получило вдъхновението си от историята на анонимната благотворителност по време на Османската империя. По този повод то отворило джамията, за да може в нея всеки желаещ да дари, а нуждаещият се да вземе онова, от което има нужда в тежките условията на глобалната пандемия от коронавирус.

Така предверието с рафтове за обувки в мюсюлманския храм е преустроено в магазин за безплатни хранителни продукти. На стелажите са подредени различни пакетирани храни, олио и други хранителни продукти – точно като в магазин. Но за разлика от останалите магазини, в този продуктите се доставят от желаещите да дарят анонимно и са предназначени за хората, които са най-сериозно засегнати от настоящата криза.

Към това призовава и окаченият на прозореца на мюсюлманския храм надпис - всеки, който може, да остави нещо, а нуждаещите се са добре дошли да вземат.

„След преустановяването на колективните молитви в джамиите ми дойде идея да отворим джамията отново, но като място, което да събира заможните и нуждаещите се хора.“, споделя пред AFP 33-годишният имам на джамията „Дедеман“ Абдулсамет Чакър. По думите му, идеята му се зародила от османската история, когато в империята имало т.н. „благотворителен камък“ - издигнат на определени места камък в града, който анонимно свързвал богатите с бедните.

За да се избегнат случаи на злоупотреби, в джамията е оставен списък, в който всеки желаещ да получи помощ може да остави координдатите си. В последствие, със съдействието на местната управа се проверява дали тези лица действително са нуждаещи се. Ако това бъде потвърдено, лицата получават съобщение, че може да посетят джамията и да получат всичко, от което се нуждаят: максимум осем артикула.

Джамията предоставя новите услуги от близо 3 седмици и ежедневно  от тях се възползват по 120 човека. Всичко се случва при стриктни мерки за социална дистанция. Едновременно в джамията може да влизат по максимум двама души, задължително с маски и ръкавици. Останалите  чакат навън на необходимата дистанция един от друг.

В рамките на благородната инициатива не се приемат парични дарения, а само хранителни пакети.

„Правим всичко възможно да помогнем на сестрите и братята си по най-добрия възможен начин, без да накърняваме достойнството им“, добавя имамът. Дарителите, благодарение на които доброто начинание е възможно, са от цяла Турция, дори и от чужбина.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.