При строги мерки за безопасност на 17 април (четвъртък) тази година Мюфтийско наместничество – Провадия беше домакин на работно заседание, провело се на открито с част от имамите от Районно мюфтийство – Варна. В него участваха районният мюфтия на Варна Нурай Шукри, наместник-мюфтията на Провадия Октай Хашим, както и всички имами от региона, които са на възраст под 60 години и не попадат в уязвимата група в условията на настоящата пандемия.

Преди заседанието на всички участници бяха раздадени предпазни маски и дезинфектанти, като беше спазена и необходимата физическа дистанция между хората.

Дневният ред на заседанието включваше запознаване на имамите от варненско с инструкциите, заповедите и разпоредбите от страна на  Главно мюфтийство за работа в условията на извънредното положение. Обсъдени бяха всички предстоящи инициативи по време на месец Рамазан, който ще започне на 24 април (петък) тази година. От местните имами се очаква да четат регулярно езаните по време на свещения месец, както и при възможност да използват озвучителните уредби към джамиите за прочит на кратки сохбети и призиви от минаретата.

Ръководството на Районно мюфтийство-Варна призова свещенослужителите се да вземат активно участие в двете кампании на Главно мюфтийство - в подкрепа на нуждаещите се и в подкрепа на ислямското образование. От тях се очаква на местно ниво да работят съвместно с кметствата, мюсюлманските настоятелства, така че да се провокира у населението чувството за взаимопомощ.

Сред обсъдените на заседанието теми беше и организацията на предстоящото онлайн обучение на имами от варненското мюфтийство, което ще се проведе идната седмица. Целта е да се постигне опресняване на знанията на местните имами. Обучението ще бъде водено от мюфтията Нурай Шукри и гост-имамите от Република Турция към варненското мюфтийство.

В края на работната среща присъстващите имами получиха и новоиздадените си служебни карти. Те се въвеждат съобразно нова разпоредба в Закона за вероизповеданията, според която служителите в структурите на официалните изповедания следва да се легитимират. За тази цел всички имами и ваизи в структурата на Мюсюлманско изповедание вече ще имат такива служебни карти.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.