По информация на The National, екип от млади мюсюлманки от Афганистан, занимаващи се с роботехника, дадоха своя принос в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Девойките са на възраст от 14 до 17 години и със съвместни усилия успяха да разработят евтин апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, който функционира с помощта на двигател от автомобил Toyota Corolla. Двигателите се внасят в страната и цената им е 300 долара.

Още един прототип е в стадий за разработка на зъбната му система. Той е по проект на Масачузетския технологичен институт в САЩ. Апаратът за изкуствена вентилация на белите дробове работи с помощта на ръчни пластмасови торбички или торбички АМБУ, от които в болниците има в достатъчни количества. Торбичката АМБУ работи като ръчно нагнетява въздух в белите дробове. Задачата, която са си поставили момичетата, е да механизират тази система. Тези апарати ще бъдат използвани при извънредни случаи, когато стандартните апарати за изкуствена вентилация на белите дробове не са налице.

Острият недостатък на подобен тип апарати се наблюдава в  развитите страни като Италия и САЩ.

Екипът на девойките роботехнички от Афганистан се прослави още през 2017 година, когато взе второ място в конкурс по роботехника във Вашингтон.

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.