На снимката (отдясно наляво): Ахмед Бозов, проф. д-р Тодор Черкезов - изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, Бейхан Мехмед и Валентин Чакър

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в град Кърджали е поредното лечебно заведение, чийто медицински екип ще работи по-спокойно в условията на пандемичната обстановка у нас. Това стана възможно благодарение на дарението от 65 броя предпазни шлемове, направено от Духовно училище – Момчилград, където се изработват аксесоарите за защита.

Дарението беше официално връчено на 14 април (вторник) тази година на проф. д-р Тодор Черкезов – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. От страна на дарителите присъстваха директорът на момчилградското духовно училище Ахмед Бозов, заместник-директорът Нуреттин Чакър, както и районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.

Директорът на кърджалийската болница проф. д-р Черкезов изрази задоволството си от направеното дарение, благодари за жеста и отправи молитва за това Всевишният да помогне на всички и час по-скоро да се  избавим от тази пандемия.

Очаква се следваща партида от готови предпазни шлемове да бъде дарена от Духовно училище – Момчилград на общинската болница в Ардино. Работата по изработването на предпазните шлемове в базата на учебното заведение продължава без прекъсване, като за едно денонощие се произвеждат средно между 20 и 24 шлема. 3D принтерът може да работи с различни величини на производствения капацитет – принтирайки 2 броя шлемове за 3 часа, 4 броя – за 6 часа, 6 броя за 9 часа и 12 броя за 14 часа. Всички предпазни шлемове вече са с иновативен дизайн, позволяват предната защитна част да се движи.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.