Милиони мюсюлмани всяка година се насочват към Мекка за извършването на поклонението хадж и евентуална отмяна на поклонничеството тази година заради глобалната пандемия би довело до немалко неприятности за Кралство Саудитска Арабия.

Според специализирани оценки поклоненията хадж и умра внасят от порядъка на 12 млрд. долара БВП на Саудитска Арабия ежегодно. Това е около 7% от БВП и ако хаджът тази година бъде отменен заради коронавируса, това ще е първата отмяна от 1798 година, т.е. от два века насам. В историята досега поклонението хадж е било отменяно 40 пъти поради войни или епидемии.

„Саудитските власти психологически подготвят хората за възможна отмяна на хаджа.” – коментира преподавателят от Кралския колеж в Лондон Шираз Махер, цитиран от Islam News. Властите запознават обществеността с примери от историята, при които по една или друга причина е бил отменян хаджът -  било заради катаклизми и войни. И това е една от стратегиите, за да бъдат хората подготвени психически, че отмяна на хаджа тази година не е невъзможна.

 

Източник: Islam News


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.