Джамията в английския град Болтън беше пригодена за временно използване като 55-местен хоспис, в който ще бъдат настанявани пациенти, възстановяващи се от коронавирус, съобщават британски медии.

След като „Месджид-и Госиа“ в Болтън (близо до Манчестър) затваря врати предвид националните разпоредби в условията на пандемията, Мухаммед Джива от местната мюсюлманска общност преценява, че сградата може да се използва като съоръжение в борбата за справяне с пандемията.

„Джамията разполага с просторна зала, която се използва за сватби и събития, и просто би стояла празна.“ – коментира Мухаммед Джива пред The National.

Като медицинско лице към мюсюлманския храм Джива се свързва със свои колеги в местната болница, за да се консултира дали голямата зала на джамията би могло да се ползва като хоспис. Те обсъдили идеята, включително и възможностите за предоставяне на денонощна грижа за болните.

В подготовка на голямата зала към „Месджид-и Госиа“ да започне да функционира като хоспис

„Пуснахме обява за набиране на доброволци и получихме страхотен отклик – близо 60 човека, млади и възрастни, изразиха готовност да помогнат.“ – допълва още мюсюлманинът.

Инициативата е посрещната с одобрение и адмирации от ръководството на Съвета на джамиите. Очаква се идната седмица във временния хоспис да постъпят и първите пациенти.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: The National


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.