Във връзка с предприетите от Районно мюфтийство – Кърджали мерки за сигурност в условията на пандемията COVID-19 и предстоящия свещен месец Рамазан, кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азиз и секретарят на местния кризисен щаб Димитър Разкалински посетиха централната джамия на града. Те проведоха среща с районния мюфтия Бейхан Мехмед и представители на местното мюфтийство.

„Ние споделихме за мерките, които сме предприели – преустановяване на изпълнението на колективните молитви, без значение дали джума намаз или петкратните ежедневни молитви. Запознахме ги с факта, че във всички джамии в обхвата на кърджалийското мюфтийство се извършват ежедневни дезинфекции. Както и че провеждането на целогодишните коран-курсове и мевлидите в момента също е преустановено.“ – коментира във връзка с кметското посещение мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед.

Представителите на общината направиха дарение към Джамийското настоятелство на централната кърджалийска джамия - защитно облекло, маски, ръкавици и дезинфектанти, които да се използват от имамите най-вече по време на погребения.

Кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азиз благодари на районния мюфтия Бейхан Мехмед за предприетите мерки и за контрола върху спазването им.

По думите на Мехмед, активно се използват възможностите на местните медии за информиране на мюсюлманско население в региона относно предприетите от Районно мюфтийство – Кърджали мерки за сигурност в условията на настоящата пандемия.

„Джамиите са отворени, продължава да се чете петкратен езан. Има младежи, които посещават джамията за извършване на самостоятелна молитва. Но ако в нормални условия за джума намаз, например, в централната джамия в Кърджали се събират близо 450-500 човека, сега, по време на извънредното положение, в петъчния ден идват между 10 и 15 човека за отслужване на обедния намаз. Най-често това са пътници или хора, работещи в града, които отслужват самостоятелно намаза си и си тръгват. Предупредили сме възрастните хора да не посещават джамията и, Елхамдулиллях, те спазват тези разпоредби. И като цяло, всички предприети мерки за сигурност работят.“ – допълни още за Grandmufti.bg кърджалийският мюфтия.

Към момента служителите на Районно мюфтийство – Кърджали работят на ротационен принцип – давайки дежурства, по един на ден. А всички посетители на централната джамия в града също се приемат по един в молитвения дом, като преди това преминават задължително през дезинфекция на откритите части от тялото си.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.