Под председателството на главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи на 03 април (петък) 2020 година беше проведено заседание на Комисията по фетва към Висшия мюсюлмански съвет (ВМС). Дневният ред на работната среща, която се състоя чрез видеоконферентна връзка, включваше разглеждането на два изключително актуални въпроса в условията на настоящата глобална пандемия от коронавирус COVID-19:

 

1.      Как трябва да се процедира с починал от коронавирус човек?

     2.     Как да се процедира с починал по време на епидемия човек, без да му е поставена диагноза за коронавирус?

 

По отношение на горните въпроси Комисията по фетва издаде следните теологични становища:

 

 

                                           РЕШЕНИЕ ФЕТВА №9

 

Починалият човек от коронавирус се погребва във вида, в който е получен от болницата. Ако същият е поставен в полиетиленов чувал или в ковчег, мъртвецът не се изважда от полиетиленовия чувал или от ковчега. Прави му се само тейеммум. Всичко това не означава, че не сме извършили задълженията си към починалия човек, тъй като имаме отговорност пред живите да ограничим разпространението на заразата и да опазим техния живот и здраве.

Всевишният Аллах в Свещения Коpaн казва: „Аллах възлага на всеки само според силите му.“ Също така запазването на живота, а и здравето на живите, е приоритет пред изкъпването на мъртвец, което е видно отайета:

А който спаси човек, той сякаш е спасил всички xopa.“


И Всевишният Аллах знае най-добре!...

 

 

РЕШЕНИЕ ФЕТВА 10

 

По време на епидемия всички имами, които къпят мъртъвци, да бъдат облечени с подръчни предпазни средства като ръкавици, маски, дълги ботуши, дъждобран и други. След тяхната еднократна употреба да бъдат изгаряни. Комисията по фетва препоръчва на всички мюсюлмани да спазват предписанията на компетентните органи, както и препоръчва на Висшия мюсюлмански съвет и на Главно мюфтийство да приемат Правилник за погребения в екстремна ситуация. Също така се обръща към всички мюсюлмани със съвет да не приемат фетви от източници извън компетентния орган в България, а именно - Комисията по фетва към ВМС. Разногласията и самоволното изказване на мнения може да коства човешки животи, за които ще носят отговорност лицата, които са си позволили да дават фетви, без да имат тази компетенция.

И Всевишният Аллах знае най-добре!..


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.