В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

 

На прага сме на месец Рамазан, но преди това се срещаме с нощта Берат – 15-ата нощ от месец Шабан. В тази нощ мюсюлманите правят своята „репетиция“ за месец Рамазан и всичко, което е по силите им, за да бъдат по-близо до Аллах (с.т.). Правят ибадет, за да може да бъдат по-добре подготвени за посрещането на месец Рамазан, който е най-достойният сред всички месеци на годината.

Нощта Берат е нощта, в която Аллах (с.т.) отговаря с опрощение на всеки, който се обърне към Него. Това е нощта, в която всеки, който се помоли за берекет, го получава от Всевишния! Ето защо мюсюлманите не пропускат да осмислят часовете в тази нощ с изпълнението на ибадет.

Необходимо е всеки от нас да даде всичко от себе си, да направи своята равносметка и да се подготви за посрещането си на месец Рамазан. Пратеникът Мухаммед (с.а.с.), след оруча през месец Рамазан, е говял най-много време именно през месец Шабан. Затова нека да се възползваме от оставащите дни до месец Рамазан – да ги изпълним с ибадет, да преосмислим положението си, да осъзнаем необходимостта си от милостта на Аллах (дж.дж.), да направим всичко възможно да бъдем полезни за хората около себе си!

Не е достатъчно един човек да прави ибадет в тази една нощ - Берат. Необходимо е да се опита да бъде добър пример за хората около себе си, да направи подготовка за посрещането на свещения от месеците – Рамазан, отчитайки важността на този месец. Това може да стане, като обясни на хората важността на оруча, важността на Коран-и Керим и защо е толкова важно да бъдат заедно със Свещения Коран в тази нощ!

След изпращането на нощта Берат е важно всеки един от нас да започне усилена подготовка за това как ще прекара месец Рамазан. Мухаммед (с.а.с.) е казал: „Най-добър сред вас е този, който е най-полезен за хората!“. В този момент най-доброто, на което може да научим хората около себе си, е да осъзнаят колко е важно да бъдат заедно по време на месец Рамазан. От този свещен месец ни делят само две седмици. Но това време е напълно достатъчно, за да направим своята подготовка, да осъществим контакти с хората около себе си, да бъдем заедно, възползвайки се от благодатните дни и нощи на Свещения месец Рамазан!

 

Нека Аллах (с.т.) приеме ибадета на всички мюсюлмани!

 

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на мюсюлманите в Република България


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.