Част от доброволците по време на една от седмичните дезинфекции

От началото на извънредното положение в България във връзка с пандемията COVID-19 група млади доброволци от варненския квартал Аспарухово всяка седмица извършват щателна дезинфекция на улиците в махала Сесемез в квартала. Последната дезинфекция, която обхваща близо 30 улици в разположената в южната част на Аспарухово махала, беше направена в неделния ден на 05 април тази година.

Инициативата е по идея на Сали Светославов от Сесемез – студентвъв Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ) и един от дейните представители на младежите от мюсюлманската общност в морската ни столица, инициатор на множество доброволчески каузи.

„Когато започна всичко около тази глобална пандемия, аз следях нещата от международни информационни агенции. Тогава дадох интервю за една местна медия, където заявих, че с колегите студенти от варненските университети сме готови да действаме с разум и да помагаме според възможностите си в тази ситуация. Тогава лично осигурих две пръскачки и, след като джамията беше затворена, извършихме и първата дезинфекция – в молитвения дом. Оттам се роди и идеята да дезинфекцираме и улиците в махала Сесемез в южната част на Аспарухово, което впоследствие се превърна в ежеседмична инициатива.“ – каза за Grandmufti.bg Сали Светославов.

По думите му, начинанието придобива все по-големи мащаби. Екипът на доброволците, които участват в дезинфекцията на махалата всяка събота или неделя, вече наброява 15 човека.

 

„Голяма част от необходимите материали за дезинфекцията осигурихме помежду си, с лични средства, а самите дезинфектанти получихме като дарения.“ – допълва още студентът.

Засега дезинфекцията се извършва всяка седмица, през уикенда - в събота или неделя, като доброволците имат готовност, в случай на налагане на по-строги мерки, като забрана за излизане от домовете, например, да преосмислят доброволческата си инициатива, а ако се наложи – и да я преустановят.

 

 С официално разрешение от варненския районен мюфтия Нурай Шукри, за целите на доброволческата акция и информирането на обществеността, се използва озвучителната уредба на джамията в махала Сесемез в кв. Аспарухово. Всяка седмица, непосредствено преди започването на дезинфекцията, три пъти се чете информационен текст на турски и на български езици. Чрез високоговорителите на мюсюлманския храм местното население бива призовавано да спазва наложените мерки за сигурност в условията на пандемията и също бива информирано за предстоящата дезинфекция.

 

Джамията в кв. Аспарухово, Варна

Начинанието на младите мюсюлмани от Варна влезе и в новинарския информационен обмен на няколко чуждестранни медии. Акцията на младежите беше отразена от американската информационна агенция MSN News.  Фоторепортаж за инициативата беше направен от Христо Русев за италианската международна агенция NurPhoto, публикуван с придружаващ текст от Reuters.

 

С ясното осъзнаване, че първата „ваксина“ срещу COVID-19 e информирането, в началото на обявяването на извънредното положение у нас студентът Сали Светославов, подкрепян от приятели и колеги, основа и Информационна група за Covid-19 в социалната мрежа Facebook.

„Целта е цялата информация около вируса, пандемията и случващото се у нас и по света в момента да бъде събрана на едно място, така че всеки да може да се информира по вълнуващите го въпроси, без да се налага да търси информация на различни места.“ – коментира по повод другата си, не по-малко полезна, инициатива Сали от Варна.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.