В условията на глобалната пандемия COVID-19 мюсюлманският призив за молитва езан отново прозвуча от високоговорителите на джамиите в Германия и Холандия. В Германия, където по принцип той е забранен с изключение при специални поводи, езанът се чете в близо 100 джамии. Около 50 от тях са само в региона на град Есен, съобщава информационният сайт The Siasat Daily.

Жестът на властите е в израз на солидарност с мюсюлманската общност и представителите ѝ, които се борят срещу коронавируса. Целта е мюсюлманите да почувстват морална подкрепа и да се одухотворят в този кризисен момент.

Същият жест беше изразен и към християнската общност, като в Берлин, например, звънът на камбаните на една от църквите и езанът от джамия звучаха едновременно в петък, 03 април, около 13:30 часа. Улиците около мюсюлмански храм, от който за пръв път се чу езан, бяха изпълнени с хора, които снимаха емоционалния исторически момент.

В Холандия пък, където има близо 500 джамии, езанът се чете по високоговорителите на само 7% от тях. Но в условията на пандемията COVID-19 мюсюлманският призив за молитва започва да се чува все по-често.

У нас, въпреки че колективните молитви в джамиите са забранени по време на обявеното извънредно положение и не се отслужва петъчният джума намаз, езанът продължава да се чете от високоговорителите на джамиите за всяка от петкратните молитви. Защото, както самият главен мюфтия д-р Мустафа Хаджи казва, „Мюсюлманският призив за молитвата, езанът е един символ – не само на религията, но той дава успокоение на хората и ги вдъхновява.“

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.