Кралство Саудитска Арабия официално призова мюсюлманите по света да изчакат с подготовката на тазгодишното си поклонение в Светите места предвид пандемичната обстановка в световен мащаб и неяснотата около Хадж 2020.

Министърът на хаджа Мухаммед Бантен заяви, че Кралството е загрижено за безопасността на мюсюлманските поклонници и затова ги призова „да изчакат, преди да сключат договори“ с туроператорските агенции за предстоящия хадж, докато не се изясни ситуацията.

Една от предходните мерки на Саудитска Арабия за контрол върху разпространението на вирусната епидемия беше да се преустанови изпълнението и на поклонението умре. Освен това, към момента няма възможност да свободно влизане в градовете Мекка, Медина и Рияд.

„Саудитска Арабия е в пълна готовност да посрещне хаджиите и поклонниците за умре.“ – каза министър Бантен пред държавната телевизия. – „Но предвид настоящите обстоятелства и факта, че става дума за глобална пандемия, от която се молим Аллах да ни опази, Кралството цели да защити здравето на поклонниците и на гражданите.“ – допълни още министърът.

По информация на Министерството на хаджа на Саудитска Арабия, институцията поддържа връзка с хотелите, в които са настанени мюсюлмански поклонници, предприели умре преди обявяването на извънредното положението и по стечение на обстоятелствата останали в изолация на територията на Кралството или не успели все още да се върнат в родните си страни. Властите поеха ангажимент и да компенсират за разходите им мюсюлманите, които са имали визи за изпълнението на поклонението умре, но не успели да го изпълнят поради така стеклите се обстоятелства.

Към момента на територията на Саудитска Арабия има общо 1563 човека, дали положителна проба за коронавирусна инфекция. 10 са жертвите.

Всяка година близо 2 млн. и половина мюсюлмански поклонници от цял свят посещават Светите места за ежегодното поклонение хадж. Тази година то трябва да се изпълни във втората половина на месец юли.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Middle East Eye


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.