Брентън Тарант в съдебната зала/ Снимка: Straitstimes.com

 

Безмилостният атентатор Брентън Тарант, който през март миналата година при масови стрелби отне живота на 51 мюсюлмани, събрали се за отслужване на петъчната молитва в две джамии в Крайстчърч, се призна за виновен по всички обвинения. Това предаде BBC.

В официално изявление комисарят на новозеландската полиция Майк Буш заяви, че Тарант се признава за виновен за всички извършени 51 убийства, за 40 опита за убийство и за едно участие в терористичен акт. Това е неочакван обрат в позицията на атентатора, който досега отхвърляше обвиненията и щеше да се яви на съд през юни.

На съдебното заседание, проведено на 26 март (четвъртък) през деня в Нова Зеландия, присъствието беше строго ограничено заради мерките за сигурност в условията на коронавирусната пандемия. Дори адвокатите на обвиняемия се включиха в заседанието чрез видеовръзка. Представител на двете нападнати джамии обаче получи разрешение да присъства на изслушването в съдебната зала, за да представи жертвите и техните семейства.

Фарид Ахмед, който загуби съпругата си при стрелбата в джамията „Месджид Ан-Нур“, заяви пред местна телевизия, че мнозина от близките на жертвите ще почувстват облекчение от невъзможността да присъстват на съдебното изслушване, докато други много ще се натъжат, мислейки все още за своите близки хора.

Ставайки дума за атентатора Тарант, Ахмед заяви: „Молил съм се за него и той е поел в правилната посока. Доволен съм, че признава вината си. Това е едно добро начало.“

Припомняме, че в петъчния ден на 15 март 2019 година 28-годишният тогава атентатор уби 51 човека и рани още толкова при терористични актове срещу две джамии по време на петъчната молитва в новозеландския град Крайстчърч. Атентатът беше определен като най-смъртоносната атака в историята на Нова Зеландия.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.