Хиляди мюсюлмански храмове ще останат празни в днешния празничен ден заради разрасналата се в световен мащаб пандемия от COVID-19. Това ще е и един от най-показателните ефекти на влиянието, което оказва новият вирус върху човечеството.

Забраната за колективни мюсюлмански молитви в джамиите е вече приета в десетки страни по света, засегнати от новата пандемия. В това число са и много държави с преобладаващо ислямско население, като Турция, Египет, Ливан, Ирак, Йордания, Малайзия…

„Ислямът не позволява изпълнението на практики, които биха поставили човешкия живот в опасност.“, заяви по повод приетите нови мерки за сигурност срещу коронавируса председателят на Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция „Диянет“ проф. д-р Али Ербаш. „Докато не отмине заплахата от новата пандемия, колективните молитви ще бъдат преустановени. Вместо празничната петъчна молитва джума намаз, мюсюлманите може да отслужат обедната молитва в домовете си.“  - допълни още проф. Ербаш.

Подобна разпоредба излезе и от Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в България по-рано тази седмица, където джамиите също ще останат празни в днешния петъчен ден. Ръководството на Изповеданието излезе с официално изявление, в което постанови кланянето на джума намаз до отмяната на извънредното положение в страната да се приема не за фарз (задължително), а за мекрух (нежелателно). То призова вместо джума намаз (петъчна молитва) мюсюлманите да отслужат обеден намаз (молитва) по домовете си.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.