На 19 март (четвъртък) вечерта управлението на Кралство Саудитска Арабия излезе с решението да затвори за богослужения двете ислямски светини в Мекка и Медина. „Месджид Ел-Харам“ и „Месджид-и Небеуи“ ще останат затворени за неопределен период от време заради разрастващата се в световен мащаб пандемия COVID-19.

Това е поредна мярка, която предприема правителството на Кралство Саудитска Арабия в борбата срещу разпространението на коронавируса. В началото на месеца бяха ограничени посещенията на поклонници за неопределен период от време. На 17 март тази година пък Кралството обяви забрана за изпълнението на масови колективни молитви в джамиите на територията на цяла Саудитска Арабия, като изключение беше направено единствено за двете светини, големите джамии в Мекка и Медина.

По думите на говорителя на Главното управление на двете свещени джамии Хани бин Хусни Хайдар, цитиран от водещи саудитски медии, приетата мярка предвижда забрана за посещения на двете главни джамии от богомолците. Целта е да се предотврати разпространението на пандемията. Мярката е в сила от 20 март и ще бъде в действие, докато не се оттегли вирусът.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.