На 12 март (четвъртък) 2020 главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се срещна в Главно мюфтийство с посланика на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство Алехандро Поланко. Двамата обсъдиха мястото на религиите в живота на хората и народите и междурелигиозните отношения, които имат значение за мирното съжителство в миналото и днес.

„Добрите отношения на мюсюлманите в България с немюсюлманите имат дълбоки исторически корени и тази традиция продължава и днес.“, подчерта главният мюфтия.

„Испания също има исторически опит в съжителството между мюсюлманите и евреите. Може би двата народа си приличат по отношение на откритостта към разнообразието. Испания признава приноса на мюсюлманите към европейската цивилизация и в частност към испанската култура и традиция.“, добави посланик Алехандро Поланко. Двете страни бяха единодушни, че мигрантската криза е една човешка трагедия и решаването на този въпрос изисква рационален подход към източника и причините на този въпрос. Това бе първата визита на Негово Превъзходителство Поланко в Главно мюфтийство. Срещата премина в приятелски дух и атмосфера.

Гостът подари на главния мюфтия книгата „Българи и испанци“, която раз­каз­ва за взаимоотношенията меж­ду два­та на­ро­да и двете стра­ни от миналото до днес. Книгата ще бъде представена по време на отбелязването на 110-ата годишнина от българо-испанските дипломатически отношения.

Д-р Мустафа Хаджи, на свой ред, също изпрати госта си в подарък, който включваше книгата за историята на Мюсюлманско изповедание в България на автора д-р Исмаил Джамбазов и книгите за джамиите в София и Пловдив на автора проф. Любомир Миков.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.