Районно мюфтийство – Смолян беше домакин на тазгодишното първо заседание на Комисията за организиране на национално състезание за художествено четене и наизустяване на Свещения Коран. То се проведе в Смолян на 10 март (вторник) и, както обикновено, акцентът на работната среща беше насочен към организирането на XII-ото Национално състезание за художествено четене и наизустяване на Корана, което се провежда у нас на всеки две години.

На заседанието бяха разгледани забележките от последното проведено състезание през 2018 година. Заседателите взеха решение тазгодишната проява да се проведе в края на месец юли 2020 година, като по установена традиция домакин ще бъде град Мадан. Както и досега, регламентът ще включва участието както на мъже, така и на жени, които ще имат възможност да се състезават в категория „Художествено четене на Свещения Коран“ и „Наизустяване на Корана“ – съответно на 1 джуз, 5 джуза, 15 джуза и на целия Коран. Всички предварителни кръгове на състезанието, както и същинската му част, ще се проведат в Централна джамия – град Мадан.

„Сред взетите на заседанието решения беше районните мюфтийства у нас да имат активна роля при организирането и определянето на участниците за тазгодишната състезателна проява. Те ще получат възможност да определят вътрешно свои представители в състезанието. Така че, за да се яви на Националното състезание за художествено четене и наизустяване на Свещения Коран, всеки участник следва да е получил одобрение от съответното районно мюфтийство.“ - каза за Grandmufti.bg след проведеното работно заседание заместник главният мюфтия и председател на Комисията за организиране на националното състезание за хафъзи Бирали Бирали.

Националното състезание по наизустяване и художествено четене на Свещения Коран се организира от Мюсюлманско изповедание в България вече години наред. Традиционно то се провежда през две календарни години и се организира в партньорство между отделите на Главно мюфтийство „Медии и култура“ и „Иршад“, както и с незаменимата подкрепа на Районно мюфтийство -  Смолян, Курс за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ – град Мадан и Мюсюлманско настоятелство - Мадан.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.