На 12 март (четвъртък) тази година се проведе контролният изпит за имами от Районно мюфтийство – Велико Търново, назначен от Мюсюлманско изповедание.

Събитието беше открито с четене на Коран-и Керим от гост-имама от Република Турция в Горна Оряховица Мухарем Йонджу. Домакинът Сюлейман Мехмедов приветства всички гости и присъстващи, след което представителите на Главно мюфтийство разясниха регламента на изпита. Той беше положен от общо 12 имами от търновско. Изпитната комисия беше в състав: Ахмед Хасанов – заместник главен мюфтия на България, Халил Ходжов – началник на Отдел „Иршад“, Сюлейман Масурев – районен мюфтия на Велико Търново, и Нури Аксом – гост-имам от Република Турция в Севлиево.

„Всички имами попълниха тест-анкета в първата изпитна част, а устният изпит включваше проверка на познанията на имамите по четене на Коран, четене на откъси от Книгата наизуст, както и на дуи и други. Устното препитване включваше също и кратко интервю с всеки от имамите – за полученото му образование, образователната степен, опита му до момента и т.н.“ – сподели за Grandmufti.bgсекретарят на Районно мюфтийство – Велико Търново Яшар Мехмедов.

Изпитите с имамите в структурата на Мюсюлманско изповедание, които целят да направят контролна проверка на квалификацията на мюсюлманските свещенослужители у нас, продължават. Следващият предстоящ изпит ще бъде за имамите от районните мюфтийства на Сливен и Стара Загора. Той ще се проведе на 15 март (неделя) в офиса на сливенското мюфтийство.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.