Възпитаниците на целогодишния коран-курс в село Трапище (Община Лозница, Област Разград) с преподавател Ибрахим Топуз успешно завършиха изучаването на елифката. В този период обучението им, което се провежда всяка събота и неделя от 10:00 часа до обедната молитва, включваше още наизустяване на малките сури от Корана и дуи, както и четене на езан – за момчетата. Оттук насетне учениците преминават към четене на Свещения Коран с цел цялостния му прочит (хатим), придружен с превод на текстовете от Книгата на български и турски език. Учебната програма включва още и часове по изучаване на илмихал.

Към момента в целогодишния коран-курс към джамията на село Трапище се обучават близо 15 деца на възраст между 10 и 16 години, 10 жени, като сред възпитаниците е и 32-годишният младеж Мехмед Мехмедов, който по рождение е незрящ. Той е гордостта на коран-курса предвид всичките му постигнати успехи за крехката му възраст. В периода 1995-2007 година Мехмедов завършва музикалното си образование към Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Профд-р Иван Шишманов. След това, в периода 2009-2012 година той продължава музикалното си образование в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в профил „Пиано“.

Днес Мехмед Мехмедов е един от старателните и ученолюбиви възпитаници на целогодишния коран-курс в село Трапище. По повод завършването на първия и съществен етап от обучението на групата курсът беше посетен от районния мюфтия на Разград Мехмед Аля. В рамките на визитата си мюфтията лично връчи на Мехмед Мехмедов един по-специален подарък – издание на Свещения Коран за незрящи.

„Радостта му беше голяма и моментът просълзи всички курсисти.“ – коментираха от ръководството на Районно мюфтийство – Разград.

32-годишният Мехмед Мехмедов е олицетворение на борбеността и силния човешки дух, който не се предава пред трудностите на живота. Физическата слепота не може да навреди на човешкия дух, ум и разум, на стремежа към знание и устрем към света, защото истинската „слепота“ поразява душата!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.