За пръв път в съвременната си история историческият храм „Джумая“ джамия в Пловдив ще разполага и с библиотека. Тя носи името на известния османски суфист и мислител - „Филибели Ахмед Хилми“, и беше открита с официална церемония от 17:30 часа на 27 февруари (четвъртък) тази година.

Тържественото откриване беше уважено от стотици гости от страната и от Република Турция. Сред тях беше и делегация от Главно мюфтийство начело с главния мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, придружаван от председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, заместник главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, главния секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик и началника на Отдел „Издателство“ Джемал Хатип.

Събитието беше уважено още от представители на Община Пловдив, от турския посланик в София Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, генералния консул на Република Турция в Пловдив, валията на град Одрин в Република Турция, също представители на турско-български сдружения и етнокултурни организации.

 

По повод прекрасната новореализирана инициатива проведохме кратко интервю с районния мюфтия на Пловдив Танер Вели:

 

-      Г-н Вели, поздравления за прекрасната инициатива на Районно мюфтийство-Пловдив! Бихте ли разказали как се роди идеята за откриването на библиотеката „Филибели Ахмед Хилми“ към „Джумая“ джамия в Пловдив?

 

-      Идеята е на Районно мюфтийство – Пловдив и е отпреди две години. Оттогава насам Главно мюфтийство ни насърчаваше към тази стъпка, тъй като Пловдив е туристически център и се посещава активно от чуждестранни туристи, а и през 2019 година беше обявен за Европейска столица на културата. Получихме активната подкрепа и на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Разполагахме със свободното за целта помещение и ето, от няколко дни вече библиотеката е официално факт.

 

-      А къде всъщност се помещава новооткритата библиотека „Филибели Ахмед Хилми“?

 

-      Библиотеката се помещава в специално обособено за целта пространство при централния вход на „Джумая“ джамия в Пловдив.

 

-      А каква литература се предлага към момента?

 

-      Към момента на откриването си библиотеката предлага богато разнообразие от литература, в това число турска и българска литература, поезия, детски издания, енциклопедии, речници, историческа литература, издания на Главно мюфтийство. Голяма част от книгите бяха дарени от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, от други организации, религиозни общности и  граждани на Пловдив.

 

-      Какви са условията за читателите, които биха искали да се възползват от книжния фонд на новооткритата библиотека?

 

-      Библиотеката е отворена за всички – в нея са добре дошли както мюсюлмани, така и немюсюлмани. Регистрирайки се в читателската книга на библиотеката, хората ще имат възможност да заемат книга, която им допадне, за вкъщи, след което да я върнат. В библиотеката има и обособен кът за четене, така че желаещите да може да прочетат по някоя страница и на място, примерно 5-10 минути преди молитвата. Новата библиотека ще бъде отворена между 10:00 и 16:00 часа.

 

От името на Главно мюфтийство желаем успех на прекрасното начинание и нека то да има принос към това все повече да се увеличава броят на четящите хора!

 

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.