Мюфтийско наместничество – Провадия беше домакин на първото за 2020 година работно заседание с имамите от Районно мюфтийство – Варна. То се състоя на 27 февруари (четвъртък) и официални гости бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов и районният мюфтия на Търговище Назиф Расимов.

След откриването на заседанието от домакина Нурай Шукри бяха представени трима новоназначени имами в екипа на Районно мюфтийство – Варна, които са възпитаници на едногодишния курс за имами „Мустафа Чътлак“ в град Шумен. Али Вели Али е новият имам в град Суворово, Еркан Идрис Махмуд - в село Генерал Киселово (Община Вълчи дол), а Хюсеин Мустафа Хюсеин – в село Езерово (Община Белослав).

Присъстващите бяха запознати с доклада за дейността на Районно мюфтийство – Варна за изминалата 2019 година – отчетени бяха резултатите от различните проведени кампании на Главно мюфтийство и други значими въпроси. Имамите обсъдиха месечните кампании за набиране на средства за имам хаккъ, които са по официална заповед на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Един от важните за всички имами въпроси, които бяха част от дневния ред на заседанието, беше във връзка с предстоящите изпити за имами, организирани от Мюсюлманско изповедание. Те имат за цел да проверят подготовката и квалификацията на всеки от свещенослужителите в Главно мюфтийство. Имамите от варненско ще се явят на изпита на 21 март тази година в град Провадия.

По време на работната среща бяха дискутирани още теми като единно ценообразуване на таксите за религиозните обреди от имамите в цялата страна.

„По този въпрос решихме да се допитаме до самите имами и всеки от тях да предложи цена за различните религиозни обреди, като накрая ще обработим резултатите и Районно мюфтийство – Варна ще излезе с едно общо предложение към Главно мюфтийство.“ – каза за Grandmufti.bgсекретарят на варненското мюфтийство Фахредин Молламехмедов.

Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов запозна всички имами с  предстоящата кампания Хадж 2020. Назиф Расимов от Районно мюфтийство-Търговище също взе участие в заседанието, като засегна темата за отношението между имама и обществото, ролята на ислямския свещенослужител като медиатор, както и това, че трябва да бъде пример за обществото.

Заседанието завърши с обсъждането на отделни битови въпроси за състоянието на обзавеждането и озвучителните системи в джамиите, подновяването на религиозното облекло на имамите и други.

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.