В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Срещаме се отново с нощта Регаиб, наричана още „нощта на мечтите“, „нощта на желанията“, „нощта на въжделенията“… Всеки един човек има мечти, всеки жив човек има стремежи. Най-голямата мечта на човек, който иска да изживее рационално живота си, е да бъде близо до Аллах (с.т.), защото когато е близо до Него, всичките му проблеми биват разрешавани с лекота. Ето защо, през тази нощ мюсюлманите правят всичко възможно да отправят дуа към Аллах (с.т.), да се обръщат към Него с молба да им помогне за разрешаването на несгодите и облекчаване на тревогите им, да ги дари с щастие и успех! Тъй като, в крайна сметка, човек живее, за да бъде щастлив. Човек живее, за да покаже, че той съществува на този свят.

Нощта Регаиб е една нощ, в която, освен че мюсюлманите правят дуа, се опитват да вникнат в мъдростта на Коран-и Керим, в мъдростта на сюннета на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), в мъдростта на исляма и във философията на живота. Дори повече от това, всяка година в нощта Регаиб, нощта на четвъртия срещу петия ден от месец Реджеб, мюсюлманите правят своя ибадет към Аллах (с.т.). Много важно е и да се опитаме да си направим равносметка на живота ни от изминалата година до настоящия момент – получихме ли очакваното, ако сме – благодарихме ли на Аллах (с.т.), а ако не сме получили очакваното и желаното – да се замислим за причината за това… Дали сме сбъркали някъде или Аллах е пожелал да ни дари с повече от онова, за което сме мечтали. В този ред на мисли, добре е всеки един мюсюлманин да се отдаде на ибадет в нощта Регаиб, да остане сам със себе си и със своите размисли -  да отправи поглед към своя вътрешен свят и да се опита да подобри най-напред отношенията си с Всевишния Аллах, след това с хората около себе си и заедно с това и със самия себе си.

Аллах Теаля е този, които дава напътствия и ние искаме от него да помогне на всички хора да усетят сладостта на вярата и ибадета си.

Аллах Теаля да приеме ибадета на всички мюсюлмани!

д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в Република България


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.