216-годишната „Зинджирли“ джамия в град Омуртаг – преди и след нанесените от ураганния вятър щети

Две действащи джамии с вековна история пострадаха от ураганен вятър в Северна България в началото на тази седмица. Единият мюсюлмански храм е в преславското село Мокреш, а другият е „Зинджирли“ джамия в град Омуртаг. И при двете джамии има нанесени сериозни материали щети и към момента остават недостъпни и затворени за богослужения, коментираха от районните мюфтийства в Шумен и Търговище.

Вековната джамия в село Мокреш (Община Велики Преслав)

 Силният вятър е довел до срутването на минаретата на двете джамии, което е предизвикало много други разрушения и нуждата от извършването на сериозни ремонти, за да може храмовете да станат отново достъпни за посещения от богомолците.

По думите на Месут Мехмедов, районен мюфтия на Шумен, минарето на джамията в село Мокреш се е срутило върху покривната конструкция и е довело до тоталната ѝ разруха, въпреки че само преди няколко години е бил извършен цялостен ремонт на покрива.

И двата мюсюлмански храма са посетени от експертни комисии, които да констатират щетите. Спешно се набират средства за извършване на ремонтите дейности, така че джамиите да бъдат възстановени и отново да бъдат достъпни за изпълнението на ежедневните мюсюлмански богослужения и петъчните служби.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.