На 24 февруари (понеделник) тази година, с любезното домакинство на Софийската синагога, се проведе съвместна среща между Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) и Централния израилтянски духовен съвет. На нея присъстваха представители на ръководствата на двата съвета, като НСРОБ беше представен от председателя Бирали Мюмюн Бирали, адв. Грета Ганева – представител на протестантската общност, проф. Рупен Крикорян и проф. Гарабед Минасян – представители на арменската общност, и Роберт Джераси от еврейската общност.

При посещението си НСРОБ бе поканен да се запознае с Централния израилтянски духовен съвет. В рамките на срещата всеки имаше възможността да представи пред останалите присъстващи своята религиозна общност. Председателят на НСРОБ Бирали Бирали разказа за работата на председателствания от него съвет и добрите практики на сътрудничество между вероизповеданията у нас. „Домакините ни от Централния израилтянски духовен съвет бяха запознати с текущите проекти на НСРОБ, един от които са междурелигиозните дискусии, които в момента се водят и ще продължават да се организират с участието на различните изповедания. Представихме още и съвместните проекти с цел преодоляване на  негативните нагласи и предразсъдъците между вероизповеданията.“ – коментира за Grandmufti.bg председателят на НСРОБ и заместник главен мюфтия Бирали Бирали.

Срещата на НСРОБ с представителите на еврейската общност у нас е от поредицата срещи, които Националният съвет провежда с представителствата на различните вероизповедания у нас. Припомняме, че в началото на този месец представители на ръководството на НСРОБ бяха поканени да вземат участие в първото за годината работно заседание на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС).

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.