25 февруари е Националният празник на Държавата Кувейт. Затова, по случай 59-ата годишнина от създаването на държавата Кувейт и 29-ата годишнина от освобождението ѝ, Посолството на Кувейт у нас проведе празнично честване.

По покана на кувейтския посланик Негово Превъзходителство д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики сред стотиците официални гости на приема беше и главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, придружаван от районния мюфтия на София Мустафа Избищали.

На честването, състояло се преди дни в София, присъстваха повече от 1000 представители на дипломатическия корпус, бизнес средите, интелектуалци, културни дейци и приятели на държавата Кувейт. Приемът беше уважен и от посланика на Република Турция в България Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок и от Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова – посланик на Република Азербайджан у нас.

От името на домакина всички гости на тържествения прием получиха като подарък книгата на д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики „Съдбата на кюрдския народ през XX век“, която, по думите на проф. Цветан Теофанов, предлага „в синтезиран вид комплексна, прагматична и детайлна представа за политическите и социалните измерения на драматичната кюрдска история в съвременната епоха“.

Кувейт официално извоюва независимостта си през 1961 година. В миналото териториите ѝ са били под властта на Вавилон, Асирия, Арабския халифат, Османската империя и Британската империя.

 

Автор: Л. Чаушева   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.